IEXGeld

Dossiers

Profiel

Risico is terug van weggeweest

Het was voor veel beleggers even wennen. Na een vrij lange periode van stijgende koersen kregen de wereldwijde beurzen begin februari 2018 ineens met een correctie te maken. Beleggers werden geconfronteerd met de risico’s die ze eerder genomen hadden. 

Daarom deze keer een column over risico. Wat voor risico’s zijn er en welke impact hebben ze op uw portefeuille? 

Type risico’s

Beleggen gaat altijd gepaard met risico. Iedereen die anders beweert verkoopt onzin. Door het risico van een belegging te accepteren is het mogelijk om meer te verdienen dan op een spaarrekening. Zonder risico dus geen rendement. Maar wat voor risico’s zijn er bij beleggen? De AFM benoemt de volgende risico’s: 

In dit artikel ga ik in op het meest bekende risico: het koers- of marktrisico. In een volgende column zal ik de andere risico’s nader toelichten. 

Koersrisico -  de recente correctie

Het koersrisico is het risico dat je beleggingen minder waard worden op de beurs. Om hier een gevoel bij te krijgen, raden wij onze klanten altijd aan om naar verliezen in slechte perioden te kijken, zoals 2008 of 2011. De correctie aan het begin van 2018 is ook een voorbeeld van het koersrisico. Ter illustratie kijken we naar de recente koersdalingen van de AEX en de bitcoin. 

AEX

De hoofdgraadmeter van Nederland is de AEX-index. Grote bedrijven zoals Shell, Ahold en Unilever staan aan deze index genoteerd. In onderstaande grafiek (bron: IEX.nl) ziet u de recente koersontwikkeling. 

De AEX daalde in korte tijd van 570 punten naar 518 punten, een daling van 9,2%. Daarna trad weer enig herstel op.

Bitcoin

Beleggen in cryptovaluta’s, zoals bitcoin, is erg populair. Cryptocurrencies zijn digitale munteenheden die vaak worden gebruikt als alternatief geldsysteem. In onderstaande grafiek (bron: investing.com) ziet u de koersontwikkeling van de bitcoin, inclusief de recente dip. 

Op 10 december 2017 piekte de bitcoin op USD 19.187. Daarna daalde de koers naar USD 8.563 op 4 februari 2018. Dit is een daling van ruim 55% in minder dan 2 maanden.

Gelukkig zijn de koersen van zowel de AEX als de bitcoin ondertussen alweer gestegen waardoor een deel van dit verlies weer verdwenen is. 

Impact op uw vermogen

Het koersrisico kan op korte termijn grote impact hebben op uw vermogen. Stel dat uw portefeuille 100.000 euro waard was op het hoogtepunt (zie vorige grafieken). Dan gebeurde er tijdens de recente correcties het volgende met de waarde van uw portefeuille: 

Tijdens een crisis kan het tijdelijke verlies flink oplopen. Zo verloor de AEX in de crisis van 2008 ruim 50% van haar waarde. Vanaf 2009 werd het herstel ingezet en volgden vrijwel allemaal positieve beursjaren, met uitzondering van 2011 (Eurocrisis). Het verlies is in veel gevallen goed gemaakt door de volgende goede beursjaren. 

Zo ook bij professionele vermogensbeheerders. In de meest offensieve profielen (voornamelijk aandelen) werd gemiddeld zo’n 35% - 40% verloren in 2008. Ondanks dit verlies wisten de meeste partijen  over de laatste tien jaar een positief resultaat te behalen.  

4 tips om uw koersrisico te beperken

1. Beleg voor de lange termijn - Verlies treedt vaak op de korte termijn op. Dit geldt voor de recente correctie (paar weken) maar ook voor de crisis van 2008 (circa 1,5 jaar). De belangrijkste variabele voor succes is een lange termijn. Een termijn van 10 à 15 jaar is aan te raden. Hoe langer de horizon, des te groter de kans dat beleggen een succes kan worden.

2. Spreiden, spreiden en nog meer spreiden - Spreiden van uw beleggingen is een belangrijke manier om de risico's te beperken. Spreiden kunt u over diverse beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, alternatieven (grondstoffen, hedgefunds, vastgoed, e.d.) en liquiditeiten. Binnen deze categorieën kunt u spreiden over indextrackers, beleggingsfondsen en beursgenoteerde effecten. Het is ook mogelijk uw vermogen te spreiden over meerdere vermogensbeheerders.

3. Kies een gepaste portefeuille (voor uw doelstelling) - Kies een portefeuille die past bij uw doelstellingen en bij uzelf. Speculatieve instrumenten zoals de bitcoin zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld uw pensioen. Heeft u nog een potje om mee te spelen en is het niet erg om dit te verliezen, dan kunt u een gokje wagen met speculatieve producten. 

4. Raak niet in paniek - Heeft u een lange horizon, belegt u in een gepast risicoprofiel en zijn uw beleggingen goed gespreid? Raak dan niet in paniek, maar houd vast aan uw strategie! Verkopen op het dieptepunt is het slechtste wat u kunt doen. U kunt beter bijkopen als u nog cash heeft staan. Denk bijvoorbeeld aan periodiek beleggen. 

Lees ook:

Cryptodip lijkt voorbij: hoe nu verder met de bitcoin?

De koers van de cryptomunt is door een belangrijk weerstandsniveau gebro... Lees verder ›