IEXGeld

Dossiers

Profiel

Steeds meer cyberdreiging

De bedreidingen voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector liggen meer op het digitale vlak dan het economische. Dat zegt het Financieel Stabiliteitscomité, een samenwerking van de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën.

Zij zien toenemende risico van geavanceerde cyberaanvallen voor de algehele financiële stabiliteit. Voor particulieren zien zij vooral risico’s bij crypto’s en het nemen van ongeïnformeerde beslissingen hierover.

Cyberdreigingen

“De cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector is structureel toegenomen”, zegt het comité. Cyberaanvallen worden steeds vaker ingezet en financiële instellingen, hun dienstverleners en andere vitale sectoren zijn steeds vaker het doelwit.

Daarnaast aanvalstechnieken worden geavanceerder en kunnen meerdere instellingen gelijktijdig geraakt worden., bijvoorbeeld toen laatst een tiener uit Nederland meerdere banken platlegde met een DDoS-aanval.

Lees ook: AFM maakt zich zorgen om bitcoinfutures

Dat is voor jou als klant en consument ook gevaarlijk en lastig. Want hoe betaal je als de bank plat ligt en je hebt geen cash bij je? Het is belangrijk om voorzieningen te treffen voor zo’n geval.

Crypto’s geen gevaar

Een opvallend resultaat van de vergadering is dat het comité crypto’s momenteel niet zien als een bedreiging. “De markt voor crypto’s vormt op dit moment geen risico voor de financiële stabiliteit”, schrijven ze.

Wel waarschuwt het comité consumenten en financiële ondernemingen nadrukkelijk voor de risico’s van crypto’s en van zogenoemde Initial Coin Offerings (ICO's).

Consumenten zijn niet beschermd door regelgeving en toezicht wanneer zij crypto’s aanhouden of verhandelen. Financiële instellingen lopen integriteitsrisico’s doordat de identiteit van kopers en verkopers niet of onvoldoende kan worden gekend.

Het comité heeft van gedachten gewisseld over de mogelijkheden om restrictieve maatregelen te nemen, en heeft geconstateerd dat deze bij voorkeur in internationaal verband onderzocht moeten te worden.

Lees ook: Hé sukkel, ben je al gewaarschuwd door de AFM?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›