IEXGeld

Dossiers

Profiel

De Schnitzel Index, zo duur is je wintersport

Op wintersport gaan kan een dure aangelegenheid zijn. Je moet uiteraard de reis en het onderdak regelen, maar de eventuele huur van sportspullen en de aanschaf van een skipas komen ook nog bij je totale reiskosten.

En wat te denken van het eten? In wintersportgebieden betaal je de hoofdprijs voor een goede maaltijd. Daar moet de Schnitzel Index een einde aan maken: betaal nooit meer teveel voor je favoriete wintersportgerecht. 

Na een lange dag vol ski- of snowboardplezier, begint je maag waarschijnlijk te knorren. En wat is er lekkerder dan een goede Wiener schnitzel? Juist, niets!

Maar je wilt er natuurlijk niet teveel voor betalen. Het eten van een schnitzel op wintersport is volgens een berekening van Snowplaza met 4% duurder geworden dan een jaar eerder. Gemiddeld betalen wintersporters 14,80 euro. Drie jaar geleden lag de gemiddelde prijs voor een schnitzel nog op 13,18 euro.

Lees ook: Acht tips om te besparen op je skivakantie

Schnitzel Index

Snowplaza vergeleek de prijzen van schnitzels in de hoogstgelegen bergrestaurants van twintig populaire skigebieden. Daaruit rolde de Schnitzel Index, waarin de prijzen van het gepaneerde stukje vlees worden vergeleken.

Er is alleen naar de prijs gekeken; smaak, bereidingswijze, grootte, type vlees en sfeer hebben geen invloed gehad op de uitslag van het onderzoek. Ook is er geen onderscheid gemaakt tussen zelfbedieningsrestaurants en luxe berghutten met bediening.

De prijzen kunnen flink uiteenlopen. Zo betaal je voor een Schnitzel in de Schneekarhütte in Mayrhofen maar liefst 22,50 euro, terwijl je in Obertauern gemiddeld slechts 11 euro hoeft af te rekenen. “Hierbij moet echter worden opgemerkt dat het bij de duurste Schnitzels om kalfsvlees gaat, terwijl in veel andere restaurants Schnitzel Wiener Art van varkensvlees wordt geserveerd”, aldus Snowplaza. 

Na afloop van je schnitzel nog trek in een Apfelstrüdel? Ook daar is een (weliswaar iets verouderde) index voor. 

Lees ook: Zoveel tol betaal je op weg naar je wintersportbestemming

Prijzig

Uiteten gaan op wintersport kan namelijk aardig in de kosten lopen, zo berekende Snowplaza. Op basis van zes dagen betaal je in populaire winstersportgebieden gemiddeld 90 euro voor lunch en ben je tussen de 120 euro en 240 euro kwijt aan het diner.

Vooral in Zwitserland lopen de kosten voor avondeten aardig op. Ook op andere vlakken, waaronder skiles, de huur van uitrusting en accommodatie, zijn Zwitserse wintersportgebieden over het algemeen duur. 

Een tip is natuurlijk om je eigen eten mee te nemen. Als je op de centen wilt letten is het slimmer om 's ochtends lekkere broodjes te smeren en die mee te nemen voor tussen de middag. 

Lees ook: Check je verzekeringen voordat je op skivakantie gaat

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 21 februari 2018 17:19 0
    Dat is het grote voordeel van de Big Macindex (waar dit een goedkope rip-off van lijkt): de Big Mac is overal identiek, en de prijzen zijn derhalve direct te vergelijken.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

10 geldzaken die je nog vóór 2021 moet regelen

Vergelijk zorgverzekeringen, doe dure aankopen nog deze maand, verras je... Lees verder ›