IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe deze zeven dingen vóór de jaarwisseling en bespaar

Je zit misschien wel in de feest- en eetmodus zo tussen kerst en oud en nieuw, maar als je nog even een momentje kunt opbrengen om deze tips vóór de jaarwisseling te checken, kun je wellicht nog wat geld besparen. Niet iedere tip is voor iedereen en elke situatie geschikt, maar kijk vooral of er iets nuttigs voor je tussenzit.

1. Geef geld uit

Door geld uit te geven kun je geld besparen. De hoogte van de jaarlijkse vermogensbelasting wordt namelijk berekend op basis van het vermogen dat je op 1 januari 2017 hebt (dit geldt dan voor de aangifte over datzelfde jaar).

Als je meer dan 25.000 euro (vrijstelling 2017) aan spaargeld hebt, kan het lonen om wat uitgaven die je toch al zou doen, zoals het boeken van een vakantie, naar voren te halen, schrijft Plusonline.nl.

Een ander voordeel van het verminderen van je vermogen is dat je dan misschien in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen. Alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, kennen namelijk een vermogenstoets, meldt de website van de Consumentenbond.

Dit geld moet je wel dan uitgeven aan zaken die je niet hoeft aan te geven in box 3, zoals auto's, vakanties, meubels, zonnepanelen en verbouwingen. Aandelen of een vakantiehuisje kopen 'helpt' niet, want de waarde daarvan moet je aangeven.

Lees ook: Veertien simpele tips om geld te besparen

2. Schenk geld

Aan je kinderen of kleinkinderen mag je elk jaar belastingvrij geld schenken. Kort door de bocht gezegd hoeven zij daardoor later misschien wel minder erfbelasting te betalen en jij bespaart op vermogensbelasting omdat je je vermogen in box 3 verlaagt.

Je mag aan je kinderen dit jaar 5.304 euro belastingvrij schenken en aan kleinkinderen 2.122 euro. Ouders moeten echter wel het vermogen van minderjarige kinderen bij dat van henzelf optellen bij de aangifte inkomstenbelasting, weet de Consumentenbond.

3. Betaal je zorgpremie vóór 31 december

Heb je wat geld op de plank liggen? Kies er dan voor om de premie van je zorgverzekering in één keer te betalen, nog vóór het eind van het jaar. Vaak krijg je een aantal procenten korting op je jaarpremie.

Lees ook: Heb jij ook december over aan het eind van je salaris?

4. Neem contant geld op

Contant geld moet je ook meetellen bij je totale vermogen in box 3, maar er is een vrijstelling voor contant geld en waardebonnen tot een bedrag van 520 euro per persoon. Haal het nog even in huis om je vermogen (tijdelijk) te verlagen.

5. Check je zorgverzekering

Heb je dit jaar nog recht op een vergoeding voor bijvoorbeeld een bril en wilde je deze toch al kopen? Tip van Plusonline: kies er dan nog snel even een uit.

En heb je je 385 euro aan eigen risico al opgemaakt, maar nog wel zorg nodig? Het kan verstandig zijn nog even een afspraak in te plannen. Alle zorg die je nu afneemt (en onder de specifieke regels van het eigen risico valt), kost je niks extra.

6. Los een deel van je hypotheek af

Ben je in de luxe positie dat je wat spaargeld over hebt en daar vermogensbelasting over moet gaan betalen? Rente op je spaarrekening krijg je amper, terwijl je wel een aantal procent aan hypotheekrente betaalt als je een hypotheek hebt.

Je kunt bij je bank nagaan hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen, meestal is dit een bedrag tussen de 10 en 20% van het oorspronkelijke leenbedrag. Deze tip geldt echter niet als je een bankspaarhypotheek hebt; dan kun je beter extra geld storten in je spaarpolis, schrijft RTLNieuws.nl.

7. Sluit een lening af

Van plan om geld te lenen? Sluit die lening dan af voor 1 januari 2017, want dan betaal je minder belasting over je vermogen. Leningen zijn aftrekbaar in box 3. Let wel op: hypotheken vallen hier niet onder en je mag pas leningen boven de 3.000 euro aftrekken, zegt Plusonline.

Bronnen: De Consumentenbond, PlusOnline, RTL Nieuws

Lees ook: Zo word je in een paar stappen schuldenvrij

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›