IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf redenen om in groene obligaties te beleggen

Groene obligaties komen snel op als nieuwe categorie bij beleggingen. De markt is in de afgelopen jaren veel volwassener geworden en blijft uitbreiden naar landen, valuta’s, sectoren en meer.

Dat schrijft NN Investment Partners in hun Investment View van augustus. Zij geven aan dat de markt een punt heeft bereikt waarop de drempel relatief laag is voor om te beleggen in groene obligaties.

Er zijn verschillende manieren om groene obligaties in je beleggingsportefeuille op te nemen. Bijvoorbeeld door groene obligaties op te nemen in een bestaande portefeuille. Maar volgens NN Investment partners zijn er vijf redenen waarom een aparte allocatie naar groene obligaties meer waarde biedt. 

Zie ook: Waarom duurzaam beleggen de toekomst is

1. Nadruk op de strategie voor verantwoord beleggen

Een afzonderlijke portefeuille met groene obligaties geeft duidelijk aan dat de belegger aandacht heeft voor klimaatverandering, impactbeleggen en verantwoord beleggen. Dit geeft een veel sterker signaal over jouw beleggingsbeleid dan een paar groene obligaties opnemen in een bestaande portefeuille.

2. Een consistente en zichtbare exposure naar groene obligaties

Door een aparte groene portefeuille te maken, geef je aan dat het een bewuste keuze is om groen te beleggen, in plaats van toeval. Vaak zitten er in iedere reguliere portefeuille ook toevallig een aantal groene obligaties omdat deze verkrijgbaar zijn in veel verschillende subcategorieën.

Zie ook: Zeven manieren om duurzaam te beleggen

3. Een duidelijke definitie van groen

Zou je een groene obligatie kopen van een uitgever die ook (nucleaire) wapenleveranciers of wapenhandel financiert? Het is belangrijk om verder te kijken dan het groene label. Kijk ook naar het soort projecten dat wordt gefinancierd of wat voor structuur de groene obligatie heeft.

4. Meer discussie over groene obligaties en ESG-onderwerpen

Een van de concrete voordelen van een afzonderlijke groene allocatie is de mogelijkheid om een dialoog te hebben met de uitgevers van groene obligaties. Zo kun je niet alleen de groene projecten die zij financieren bespreken, maar ook discussiëren over het bredere ESG-beleid.

5. Impactrapportage

Het label ‘groene obligatie’ is vrijwillig en iedereen kan een obligatie ‘groen’ noemen. Daarom is het belangrijk om groene obligaties goed te analyseren. Als je een fonds opneemt dat volledig is gericht op groene obligaties zit daar vaak een impactrapportage bij. Deze geeft aan wat voor positief effect de groene obligaties hebben op het milieu.

Zie ook: Duurzaam beleggen is wat anders dan groen beleggen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›