IEXGeld

Dossiers

Profiel

Check of je dubbel betaalt voor je reisverzekering

Wie tijdens een bergwandeling in Oostenrijk zijn been breekt, kan zijn reisverzekering aanspreken. Maar het bezoek aan de gipskamer is ook al elders gedekt: door de zorgverzekering. In dit geval ben je dus dubbel verzekerd. Dat is zonde van het geld, want je kunt de schade slechts op één partij verhalen.

Wil je een reisverzekering afsluiten, probeer dan te voorkomen dat je bij verschillende verzekeraars bent gedekt voor hetzelfde risico. Wij zetten de vijf meest voorkomende dubbele dekkingen voor je op een rij.

Lees ook: Vakantieganger, check je verzekeringen

1. Zorgkosten

Moet je tijdens je vakantie in het buitenland door ziekte of een ongeluk met spoed naar een arts of het ziekenhuis, dan zijn deze kosten verzekerd via je basispolis. Het gaat hierbij om behandelingen en medicijnen die noodzakelijk zijn en die je niet kunt uitstellen tot je weer terug bent in Nederland. Hiervoor hoef je je dus niet apart te verzekeren via je reisverzekering.

Bedenk wel dat je zorgverzekering buiten de EU en enkele aangrenzende landen alleen het Nederlandse tarief vergoedt. Er zijn landen, zoals de Verenigde Staten, waar de zorgkosten een stuk hoger liggen. Dit verschil moet je bijbetalen. Dat kan behoorlijk aantikken, als je bijvoorbeeld een spoedoperatie moet ondergaan.

Reis je naar een land waar de zorg duur is, dan is het geen overbodige luxe om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking zijn of een reisverzekering met een module voor medische kosten. Leg de voorwaarden van beide verzekeringen naast elkaar om te zien welke voor jou het gunstigst is.

Verder moet je je realiseren dat vervoer naar Nederland en zorgkosten bij risicovolle sporten (zoals duiken) niet standaard zijn gedekt door je zorgverzekering. Ook dit moet je desgewenst apart verzekeren.

Zie ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

2. Autopech

Bij veel reisverzekeringen kun je de module autopechhulp aanvinken. Mocht je onderweg stranden, dan betaalt de verzekeraar noodreparaties, vervangend vervoer en eventuele extra verblijfkosten als je moet wachten tot de auto is gerepareerd.

Er is echter een kans dat je hiervoor ook al bent verzekerd via je autoverzekering (all risk), een pechhulporganisatie of via je merkdealer. Check dus goed de polisvoorwaarden. Vervangend vervoer bijvoorbeeld is niet altijd gedekt door je autoverzekering.

3. Bagage

Bij sommige inboedelverzekeringen is de inboedel standaard ook buitenshuis verzekerd. Soms kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Heb jij zo’n verzekering, bekijk dan even de kleine lettertjes. Niet alle spullen zijn standaard gedekt als je buiten de deur bent. Ook biedt niet elke verzekering werelddekking aan en houden sommige verzekeraars hun hand op de knip bij verlies (in plaats van diefstal).

4. Aankopen

Heb je een creditcard, dan zijn aankopen die je met deze kaart afrekent voor een bepaalde periode (90 dagen of langer) verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Wel geldt meestal een eigen risico. Wordt een souvenir dat je op reis hebt aangeschaft gestolen, dan kun je dus ook terecht bij je creditcardmaatschappij.

Bij sommige creditcards zijn nog meer zaken gratis verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de aanschaf van kleding en toiletartikelen als je met het vliegtuig reist en je bagage te laat aankomt.

Zie ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

5. Ongevallen

Een ongevallendekking bij een reisverzekering keert uit bij overlijden, letsel of blijvende invaliditeit. Dit zijn grote kostenposten, die belangrijk zijn om te verzekeren.

Check wel of je voor deze zaken niet al elders bent gedekt. Zo vergoedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering de financiële gevolgen van blijvende invaliditeit. Heb je een uitvaartverzekering afgesloten, dan hoeven de nabestaanden de kosten voor jouw afscheid niet zelf op te hoesten. Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen zij een flinke geldsom waarmee ze onder andere de vaste lasten kunnen betalen. Een ongevallendekking bij een reisverzekering zou in deze gevallen weinig toevoegen.

Leuk geprobeerd

Zoals gezegd kun je eventuele schade niet bij verschillende verzekeraars tegelijk claimen. Doe je dit toch, dan pleeg je fraude en dat is strafbaar. Je mag wel dubbel gedekt zijn, maar niet dubbel claimen.

Lees ook: Checklist: ben je oververzekerd?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›