IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen is niet hetzelfde als sparen

Onlangs heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een waarschuwing uitgestuurd. Er zijn momenteel veel reclames waarbij beleggen wordt gepresenteerd als alternatief voor sparen. Er zit echter een groot verschil in risico tussen sparen en beleggen. 

Vanwege de lage rentestand worden spaarders in veel reclames aangespoord met hun spaargeld te gaan beleggen. Er worden bijvoorbeeld vergelijkingen gemaakt tussen het rendement op beleggingen en de spaarrente, waarbij onvoldoende duidelijk wordt wat de verschillen tussen de twee producten zijn. 

Check: Waarom het zo belangrijk is om te beleggen

Schommelingen

De AFM wil dat aanbieders van beleggingsproducten duidelijk zijn over de verschillen tussen sparen en beleggen en dat de risico's worden benoemd. De waarde van beleggingen kan immers schommelen waardoor een belegger zijn inleg ook kan verliezen, schrijft de AFM.

Daarom wil zij dat consumenten op basis van de juiste uitgangspunten een keuze maken voor een type product of dienst en wijst aanbieders van beleggingsproducten er daarom op dat de informatie in reclames correct en duidelijk moet zijn. Vergelijkende reclames mogen een consument niet misleiden.

Check: De kans dat je in superaandelen belegt is kleiner dan je denkt

De informatie moet daarbij op een begrijpelijke, vindbare en evenwichtige wijze worden gepresenteerd, vindt de AFM. Daarom gaat zij momenteel onderzoeken of hiervoor maatregelen kunnen worden opgelegd. 

Voordelen

Uiteraard kan beleggen veel positieve gevolgen hebben. En er zijn manieren van beleggen voor iedereen. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je aan begint, wat de risico's zijn en dat je weet wat je doet. Lees daarom voordat je start met beleggen, eerst ons dossier beleggen.

Dossier: Beleggen? Hier begin je.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›