IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tips bij beleggen buiten de toezichthouder om

Krijg je een aanbieding om ergens in te beleggen? Check dan of de aanbieder een vergunning heeft van de beurstoezichthouder AFM. Voor een beleggingsaanbieding is meestal een vergunning nodig of moet de onderneming een prospectus laten goedkeuren door de AFM.

Dat hoeft echter niet altijd, bijvoorbeeld als alle beleggers gezamenlijk in totaal maximaal 2,5 miljoen euro in de belegging kunnen investeren. Dit heet een vrijstelling en betekent dat een beleggingsaanbod niet onder het toezicht staat van de AFM.

Dat betekent dat de AFM als het misgaat alleen achteraf kan optreden. De AFM geeft tips om te controleren of een aanbieder (terecht) een vrijstelling heeft.

Wanneer geldt een prospectusvrijstelling?

Als je op een van de onderstaande vragen met ja kunt antwoorden, geldt er een prospectusvrijstelling, aldus de toezichthouder.

  1. Is de waarde van de effecten (al dan niet in een pakket) ten minste 100.000 euro per belegger?
  2. Worden de effecten aan minder dan 150 personen aangeboden?
  3. Is het een aanbieding van een vereniging of instelling zonder winstoogmerk om niet commerciële doelen te verwezenlijken?
  4. Is de totale tegenwaarde van de effecten die worden aangeboden, minder dan 2,5 miljoen berekend over een periode van twaalf maanden?

En als er een vrijstelling geldt, is de aanbieder verplicht om in reclame-uitingen en in documenten van het beleggingsaanbod hier een melding van te doen (zie hier met welke afbeeldingen zij dat moeten doen). 

Lees ook: Zelf beleggen? Doe het veilig met deze negen tips

Een belegging die niet onder toezicht staat van de AFM hoeft niet slechter te zijn dan eentje die dat wel staat. Het is echter wel van belang dat je zelf dan bijvoorbeeld controleert of de aanbieder een goede reputatie heeft, of ze afspraken met beleggers in het verleden zijn nagekomen, wie er in het management zitten, wat de kosten zijn en of ze wel netjes ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel in Nederland.

Kortom; een investering bij een partij die een vrijstelling heeft vergt soms wel wat meer uitzoekwerk.

Zie ook: De AFM, wie kent 'm niet?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vertrouwen particuliere beleggers neemt verder toe

AEX-nieuwkomer Besi een van de favorieten. De meningen over Shell en ASM... Lees verder ›