IEXGeld

Dossiers

Profiel

Jobhoppen of lekker lang een vaste baan?

Af en toe een nieuwe baan, een frisse omgeving, zwaardere functie, andere ideeën van nieuwe collega's, een nieuwe routine... dat lijkt ideaal. Want een baan voor het leven, dat is toch ouderwets?

Nou, uit onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs onder 1.400 medewerkers van MKB-organisaties en familiebedrijven blijkt het tegenovergestelde. Bijna driekwart van de ondervraagden wil helemaal niet jobhoppen: zij werken liever hun hele leven voor één werkgever dan dat ze elk jaar wisselen van baan.

Lees ook: Is een vaste baan wel zo vast?

Daarnaast vinden de meeste medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan een hoog salaris en krijgen ze liever vrijheid in hun werk dan complimenten over hun prestaties. Maar wat betekent het voor je financiën om lang voor dezelfde baas te werken? Voor je pensioenopbouw is het handig.

Lees ook: Dit is de belangrijkste reden waarom mensen hun baan opzeggen

Nieuw pensioenfonds

Vaak moet je wisselen van pensioenfonds als je een nieuwe werkgever krijgt en bouw je pensioen op in allerlei verschillende potjes. Dit kan duurder uitpakken – je spaart minder per pot, of moet veel moeite doen het opgebouwde kapitaal mee te nemen. Aan de andere kant, een nieuwe baan is een uitgelezen moment om een hoger salaris te vragen.

Door regelmatig van job te veranderen zal je loon misschien sneller stijgen dan als je binnen hetzelfde bedrijf opklimt op de loonladder.

Zie ook: Zo haal je het onderste uit de kan tijdens je salarisonderhandeling

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›