IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de belangrijkste reden waarom mensen hun baan opzeggen

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die stoppen met hun baan, omdat hun baas verschrikkelijk is, de werktijden onredelijk zijn of omdat het werk gewoonweg slecht betaalt. Toch zijn dit (gelukkig) niet de redenen waarom de meeste mensen hun baan opzeggen.

In een onderzoek op LinkedIn werden tienduizend mensen gevraagd naar de reden waarom zij recent zijn gestopt met hun baan. Daaruit blijkt dat 45% zijn baan heeft opgezegd, omdat er geen ruimte was om door te groeien. Er was kortom geen manier om een trapje hogerop te komen, zelfs als de werknemers goed waren in wat zij deden.

De dagen zijn ook wel een beetje voorbij dat je veertig jaar voor een bedrijf werkte en hiervoor rijkelijk werd beloond. Sterker nog: het kan je carrière een boost geven als je af en toe (maar niet te vaak!) van baan wisselt. Het doet je salaris in veel gevallen goed en het verbreedt je horizon.

Lees ook: Werken tijdens de feestdagen: dit zijn je rechten

Andere redenen om baan op te zeggen

Een andere reden die mensen opgaven voor hun vertrek is het gebrek aan leiderschap. 41% gaf aan te vertrekken om deze reden. Een goede baas zet aan tot het bereiken van het hoogst haalbare en zorgt ervoor dat werknemers zich betrokken voelen en plezier beleven aan hun werk. Sterk leiderschap bevordert bovendien de productiviteit en zorgt er uiteindelijk voor of een bedrijf succesvol is.

Verder bleken mensen hun baan op te zeggen, omdat ze meer uitdaging willen in hun werk of een betere werksfeer zoeken. 36% van de ondervraagden gaf deze redenen op.

Tot slot bleek er nog een aanzienlijke groep die een hoger salaris wil (34%) of meer erkenning op werk (32%). Het is enigszins opvallend te noemen dat een hoger salaris bij slechts 34% een rol speelt, gezien je vaak in de anekdotes hoort dat mensen op zoek zijn naar een andere baan die beter betaalt.

Werknemers een kans geven

"Het geheim om werknemers te behouden is niet om ze gewoonweg goed te betalen of om ze gerust te stellen dat ze uitdaging zullen vinden in het werk, maar om ze een echte kans te geven om te kunnen doorgroeien," zo stellen de onderzoekers dan ook.

Check ook: Stel deze vragen niet (en deze juist wel) tijdens een sollicitatiegesprek

Wat zou voor jou een reden zijn om je baan op te zeggen? Of, positiever: wat motiveert je juist om te blijven? Wij zijn benieuwd - laat het gerust weten in de reacties hieronder!

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›