IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Check deze belastingtip!

Werk je in loondienst en reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan moet je deze belastingtip zeker even checken.

Je mag onder bepaalde voorwaarden een vast bedrag aan reiskosten opvoeren als aftrekpost bij je aangifte inkomstenbelasting. Dat bedrag kan oplopen tot 2.000 euro - afhankelijk van het aantal kilometers dat je reist.

Voorwaarden reisaftrek

De voorwaarden die de Belastingdienst noemt, zijn:

  • Om in aanmerking te komen voor reisaftrek, moet de afstand (enkele reis met het openbaar vervoer) van je woning naar je werk meer dan tien kilometer zijn.

  • Bovendien moet je per week meestal één dag of meer naar je werk reizen. Of op minimaal veertig dagen per kalenderjaar naar dezelfde werkplek gaan. Je mag alleen reizen meetellen die je binnen 24 uur heen en terug maakt.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je nog een openbaarvervoerverklaring of een reisverklaring nodig. Daar kun je via het vervoerbedrijf of je werkgever aan komen.

Belangrijk: krijg je al een reiskostenvergoeding van je werkgever, dan moet je die in mindering brengen op het af te trekken bedrag.

Lees ook: Belastingtip: de erfbelasting als aftrekbare schuld in box 3

Een vast bedrag aftrekken

Hoeveel geld trek je dan af als je belastingaangifte doet? Zoals gezegd gaat het om een vast bedrag - je kunt dus niet de werkelijk gemaakte kosten aftrekken. De fiscus heeft de bedragen op een rij gezet in onderstaande tabel.

Let op: als je maar een deel van het jaar reist, bereken je een evenredig deel van het af te trekken bedrag.

aftrek reiskosten werk ov
Bron: Belastingdienst
* De reisaftrek is in dit geval € 0,23 per kilometer van de afstand enkele reis maal het aantal dagen dat je in 2016 hebt gereisd. De aftrek is maximaal € 2.066.

Lees ook: Vergeet deze aftrekposten niet bij je belastingaangifte

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›