IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders vinden inschatten financiële risico's lastig

Nederlanders hebben aardig wat financiële kennis in huis, maar kunnen risico's minder goed inschatten.

Nederland staat in de top vijf op de Europese ranglijst van financiële geletterdheid, komt uit onderzoek van Allianz in tien West-Europese landen naar voren. In ieder van de tien landen zijn duizend inwoners aan de tand gevoeld over hun financiële kennis. Alleen de Oostenrijkers, Duitsers en Zwitsers weten in Europa meer van financiën dan wij, terwijl de Belgen de top vijf complementeren.

Lees ook: Nederlandse belegger dist adviseur, maar kan er zelf niets van

Met de financiële basiskennis van Nederlanders is het goed gesteld, maar dit geldt niet voor het inschatten van financiële risico's. Op dat vlak blijft Nederland juist achter bij het Europese gemiddelde. Uit eerdere onderzoeken komt hetzelfde beeld naar voren: Nederlanders vinden zichzelf financiële deskundigen.

Financiële kennis

In vergelijking met andere West-Europese landen schatten wij onze financiële kennis het hoogste in. Te hoog, zo blijkt uit het onderzoek en dat heeft een keerzijde: we staan minder open voor professioneel advies. Uit onderzoek van Schroders oktober vorig jaar kwam naar voren dat het percentage Nederlanders dat bij een adviseur aanklopt tot het laagste behoort in Europa.

Lees ook: Dit kun je verwachten van een beleggingsadviseur

Allianz signaleert een financiële kenniskloof tussen jongeren en ouderen. Hoe ouder hoe wijzer, blijkt uit financiële vraagstukken die personen zijn voorgelegd. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is de kloof het grootst. Daar zijn consumenten onder de 35 jaar bijzonder onwetend in vergelijking met andere Europese collega's, terwijl vijftigplussers juist bovengemiddeld scoren.


Hoe hoger de financiële geletterdheid, hoe beter mensen een oplossing weten te vinden voor financiële vraagstukken. Een goed begrip van financiële risico's en concepten leidt tot twee keer zoveel kans op betere financiële beslissingen. Het aantal pensioenplanners onder mensen die financieel bekwaam zijn, is hoger ongeacht diens leeftijd. 

Zeven vragen voor je financieel adviseur

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Verkruimel 22 april 2017 05:48 0
    Misschien komt dat ook doordat hier zo veel waardeloos advies gegeven wordt. Het aantal malen dat ik professionele adviseurs heb moeten verbeteren is niet te tellen. Ik schat goed financieel advies heel hoog in, maar de waarde van het feitelijk meestal gegeven advies niet.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›