IEXGeld

Dossiers

Profiel

Werken tijdens de feestdagen: dit zijn je rechten

Veel werknemers zijn tijdens de kerstdagen vrij, maar voor sommigen gaat het werk gewoon door. Wat zijn je rechten? RTL Nieuws zette het op een rij - wij kijken even mee.

Lees ook: In deze sectoren krijg je de meeste vakantiedagen

Mag een werkgever mijn vrije dag weigeren?

In principe niet, schrijft de nieuwszender. "Maar rond de feestdagen zijn er natuurlijk meer werknemers die vrij willen. Dan wordt het een ander verhaal: als er een te kleine bezetting is om het werk te doen, mag een werkgever een verzoek wèl weigeren." Je werkgever moet dit dan wel binnen twee weken na je verzoek (schriftelijk) doen.

Mag een werkgever bepalen wie werkt en wie vrij is?

Ja: je werkgever mag zelf regels opstellen om te bepalen wie vrij is en wie werkt. "Een regeling van wie het eerst komt, het eerst maalt is het eenvoudigst, maar er kan ook een rouleersysteem zijn, of worden geloot met populaire vrije dagen," aldus RTL Nieuws.

Heeft een werknemer recht op compensatie als hij werkt tijdens de feestdagen?

"Vrij zijn tijdens de feestdagen is niet wettelijk vastgelegd. Maar in bijna ieder bedrijf is wel via een cao of arbeidsreglement geregeld dat werknemers die dagen vrij zijn, zonder dat het hen vrije dagen kost." Moet je wel werken, dan heb je niet automatisch recht op compensatie. Dit is per werkgever verschillend.

Mag een werkgever het verplicht stellen om vrije dagen op te nemen tussen kerst en nieuwjaar?

Voor sommige bedrijven is het einde van het kalenderjaar een rustige periode. Om loonkosten te besparen, zijn ze tussen kerst en nieuwjaar dicht en kunnen werknemers worden verplicht om vrije dagen op te nemen, schrijft RTL Nieuws tot slot. "Dat moet dan wel zijn vastgelegd in de cao of andere arbeidsovereenkomst."

Lees ook: Zo haal je het meeste uit je loopbaan

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›