IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zoveel tol betaal je op weg naar je wintersportbestemming

Een tegenvaller voor Nederlandse vakantiegangers: de Duitse regering maakte woensdag bekend dat het akkoord gaat met de invoering van een tolsysteem. Gelukkig wordt die tol pas vanaf 2019 geheven.

De tol is omstreden omdat autobestuurders uit bijvoorbeeld Nederland tol moeten gaan betalen voor snelwegen, terwijl Duitse weggebruikers het tolgeld via de belastingen terugkrijgen.

De hoogte van de tol ligt tussen de 2,50 en 25 euro. De Duitse regering ontvangt door de heffing naar verwachting jaarlijks zo'n 524 miljoen euro.

Nederlanders die de komende weken op skivakantie gaan, hebben gelukkig nog geen last van dit plan, maar op weg naar veel skigebieden betaal je op veel plekken al voor tol en vignetten. Hoeveel ben je nu kwijt aan tolgeld en vignetten op weg naar skigebieden?

Lees ook: Acht tips om te besparen op je skivakantie

Kosten op weg naar skigebied

In Duitsland betaal je als automobilist op dit moment gelukkig nog niks, al moet je voor sommige steden wel een milieuvignet aanvragen. Alle onderhoud van de wegen wordt nu betaald uit algemene belastingen, maar dat is dus vanaf 2019 een ander verhaal.

Voor het populaire winstersportland Oostenrijk ligt dat anders. Daar moet je als automobilist een vignet aanschaffen als je over de snelwegen en verschillende autowegen wilt rijden.

Het vignet kost 8,80 euro voor 10 dagen. Koop je deze niet, dan riskeer je een boete van 120 euro. Daarnaast moet je in Oostenrijk op veel snelwegen ook nog tol betalen. Hier kun je meer lezen over al deze kosten in Oostenrijk. 

Tolkosten in Frankrijk en Zwitserland

Net als in Oostenrijk moet je in Frankrijk tol betalen op de meeste snelwegen. We hebben uitgerekend wat je kwijt bent aan tolgeld op weg naar het populaire Franse skigebied Les Deux Alpes.

Als je de meest populaire route via Luxemburg neemt naar Les Deux Alpes, ben je volgens deze Franse website, die aan de hand van de route je tolkosten berekent, 42,50 euro aan tol kwijt. Toch een fors bedrag. 

Op de internetpagina van de ANWB vind je meer informatie over de kosten in Frankrijk en over hoe je makkelijk bij al die punten kunt betalen.

Dan nu de situatie in Zwitserland, waar het ook prima wintersporten is. In dit land heb je, net als in Oostenrijk, een vignet nodig. Voor Zwitserland kost-ie 38,50 euro, volgens de website van de ANWB.

Daarnaast wordt er in Zwitserland tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Italië wordt ook een steeds populairder land onder Nederlandse sneeuwliefhebbers. Daar betaal je ook tol op de snelwegen, en daarover lees je hier meer.

Check ook: Check je verzekeringen voordat je op skivakantie gaat

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Bertje 231 30 januari 2017 16:05 0
    Inderdaad hartstikke duur allemaal. Wellicht een ideetje om 2 dagen langer vakantie op te nemen en 1 dag eerder vertrekken. Zodoende kun je de tolwegen vermijden en onderweg genieten van de alternatieve wegen en bijbehorende schoonheden in de natuur. ;)

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›