IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ho ho ho, de kerstrally komt zo

Ho ho ho voor aandelenkoersen. De kerstrally bestaat echt, in tegenstelling tot de Kerstman. De kerst- of eindejaarsrally houdt in dat de beurs in de week tussen Kerst en Oud en Nieuw vaak harder stijgt dan gemiddeld. Het gaat om de beurs als geheel, individueel kunnen aandelen in die periode ook sterk dalen.

Het waarheidsgehalte van de kerstrally is onderzocht door vermogensbeheerder Schroders. Over een periode van 33 jaar zijn de uitslagen bekeken van wereldaandelen (MSCI World index), Europese, Britse, Japanse en Amerikaanse aandelen. Conclusie: de kerstrally bestaat wèl, in tegenstelling tot de Kerstman.

In driekwart van de gevallen stegen in de laatste maand van het jaar de beurzen. De grootste kans op winst bood de MSCI World Index. Deze index met 1.637 aandelen uit 23 landen steeg 22 keer in de afgelopen 28 jaar. Japanners vieren geen kerst en dat blijkt; de Nikkei Index steeg slechts in 61% van de gevallen en gemiddeld maar 0,49%.

Gelukszoekers

Gelukszoekers kunnen het beste uitwijken naar de Britse beurs. De gemiddelde stijging van de FTSE 250 was 2,29%. Sinds 1993 is deze index met de 250 belangrijkste Britse aandelen bovendien maar een keer gedaald in de periode tussen kerst en nieuwjaar.

Over het waarom van de kerstrally noemt Schroders dat beleggers in december meer zin hebben in een goede daad, en dat weerspiegelt zich in hun handelen op de beurs. Het einde van het jaar is echter ook het moment dat veel beleggers hun beleggingsportefeuilles opnieuw gaan inrichten. Dat zorgt doorgaans voor verhoogde activiteit op de beurs.

Na december is april de beste beursmaand volgens Schroders. Aandelen stijgen in deze maand in 70% van de gevallen. Wat natuurlijk niet betekent dat de geschiedenis zich dit jaar herhaalt, want resultaten uit het verleden...

Lees ook: De relatie tussen zonneschijn en hogere koersen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›