IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien gewoontes van rijke mensen die jij niet hebt

Natuurlijk, bij sommige miljonairs was het meer geluk dan wijsheid dat ze miljonair werden, maar bij meeste miljonairs zat er een plan achter hun succes. 

Financieel adviseur Jocelyn Black Hodes, die veel rijke cliënten bedient, zag bij miljonairs veel discipline en doorzettingsvermogen om de juiste te dingen te doen op weg naar financiële onafhankelijkheid, schrijft ze op Marketwatch.com.

Rijk worden doe je niet in één dag. Het vergt veel wilskracht en een goede langetermijnvisie. Om die visie vorm te geven, hebben miljonairs veel goede gewoontes om te kunnen winnen, schrijft Hodes.

Hier zijn de tien belangrijkste gewoontes van miljonairs:

1. Begin vroeg

Hoe eerder je je geld aan het werk zet, hoe beter het kan groeien in al die jaren. Als je maandelijks een loon krijgt of regelmatig jezelf uitbetaalt uit je eigen bedrijf, kan je een deel daarvan opzij zetten om te beleggen voor je pensioen. Als je daar vroeg mee begint, kun je ook eerder met pensioen.

Neem deze rekensom: als je 10.000 euro belegt en het laat groeien voor 40 jaar met een gemiddeld rendement van 8% per jaar dan heb je na die 40 jaar 217.000 euro. 

Als je tien jaar wacht en dan twee keer zoveel belegt, 20.000 euro, dan zou je na 30 jaar maar 200.000 euro hebben. Laat dat maar even op je inwerken.

Lees ook: Miljonairs positiever dan de rest van Nederland

2. Automatiseer je sparen

Je kan je eigen pad naar financiële onafhankelijkheid dwarsbomen door niet te doen wat nodig is om daar te komen door bijvoorbeeld meer uit te geven per maand dan je doelstelling was. 

De beste manier om jezelf hiertegen te beschermen is door je sparen te automatiseren. Dus door automatisch elke maand geld over te laten maken van je normale rekening naar je spaar- en je beleggingsrekeningen. Het kost je waarschijnlijk 15 tot 30 minuten om te organiseren, maar het kan je veel geld kosten als je het niet doet.

3. Stort zoveel mogelijk op je beleggingsrekening

Over beleggen is je wellicht verteld dat je klein moet beginnen en steeds iets meer moet inleggen. Maar kleine bijdrages leveren ook maar weinig resultaat op. Dus als je echt rijk wil worden moet het bedrag dat je opzij zet echt substantieel zijn.

Door te beleggen in verschillende indexfondsen kun je veilig en gespreid beleggen met een aardig rendement in het vooruitzicht. 

4. Sta niet rood met je creditcard

Als je niet oppast betaal je zo 15% of meer over de het bedrag dat je rood staat bij je creditcardmaatschappij. Het kan je zo duizenden euro's kosten en daardoor het verschil maken tussen wel en niet met pensioen gaan.

Gebruik daarom je krediet slim en betaal je balans elke maand af.

Check ook: Vijf mythes over rijk worden

5. Leef zuinig

Neem Warren Buffett. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld, maar woont nog steeds in het huis dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar en hij rijdt nog steeds rond in zijn oude auto.

Miljonairs zijn vaak de mensen om je heen waarvan je niet verwacht dat ze rijk zijn. Ze sparen liever het geld op dan dat ze flamboyant met het geld rondstrooien. 

Het is makkelijk om niet al te veel uit te geven als je miljonair bent, maar het is wel moeilijk als je veel minder hebt. Toch kan dat ervoor zorgen dat je financieel onafhankelijk wordt.

6. Vermijd verleidingen

De verleidingen zijn groot tegenwoordig: van de nieuwe iPhone 7 tot die nieuwe Porsche of een dikke vakantie naar Thailand. Het is bijna onmogelijk om niet mee te gaan in die trend van veel geld uitgeven. 

Het probleem met al die verleidingen is dat veel uitgeven vaak leidt tot het ophopen van schuld, het niet genoeg sparen en daardoor weinig financiële zekerheid.

Vermijd die verleidingen gewoon zoveel mogelijk. Ga niet naar het winkelcentrum, zorg ervoor dat je al die e-mails met aanbieidingen niet meer krijgt en zeg wat vaker nee tegen uitnodigingen die je veel geld kosten.

7. Zet doelen

Het zetten van doelen kan je inspireren om er vol voor te gaan. Velen van ons hebben dezelfde doelen, zoals het afbetalen van schuld, het kopen van een huis en op een nette leeftijd met pensioen gaan. Misschien heb jij nog extra doelen zoals het starten van een bedrijf of het kopen van een tweede huis.

Maar dat soort doelen raakt snel ondergesneeuwd door de dagelijkse stress van het leven. Als doelen alleen af en toe rondspoken in je hoofd dan verliezen ze hun betekenis en invloed op je gedrag. Daardoor verval je weer in slechte gewoontes.

Om die doelen echt te behalen moet je je echt focussen op die doelen door er regelmatig aan te denken en ze een prioriteit te maken. Zet die doelen ook op verschillende plekken neer zodat je regelmatig aan die doelen wordt herinnerd.

8. Neem kennis tot je

Wil je een succesvolle belegger worden? Lees dan boeken die je alle ins en outs vertellen over beleggen. Droom je van een eigen restaurant? Probeer dan te leren hoe je goed een restaurant runt. Kortom, neem veel kennis tot je. Dat doen miljonairs ook.

9. Verspreid je portfolio

Succesvolle beleggers zetten niet al hun geld in op één belegging. Zij verspreiden hun beleggingsgeld over verschillende landen, werelddelen, sectoren van de economie en ze beleggen niet alleen in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed en private bedrijven. Mocht één belegging tegenvallen dan kan je altijd nog terugvallen op al je andere beleggingen. 

10. Geef geld uit om meer geld te verdienen

Door geld te investeren in de aandelenmarkt of in een startend bedrijf kun je veel geld verdienen. Maar je moet dus wel eerst geld investeren voordat je daarvan meer geld kan maken.

Weet je niet goed wat je doet bij het investeren in de aandelenmarkt of met startende bedrijven? Geef dan geld uit aan een goede financieel adviseur. Het kost je geld om met adviseurs te werken, maar als ze goed zijn verdienen ze dat dubbel en dwars terug voor je. 

Lees ook: Leer van miljonairs: zo beleggen ze

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›