IEXGeld

Dossiers

Profiel

Leuk om te weten: zo is de beurs ontstaan

In Brugge stond vroeg in de Middeleeuwen een herberg waar Italiaanse geldbemiddelaars samenkwamen om te kopen of te verkopen. Het was een financiële markt in vroege vorm. De herberg was van de Belgische familie Van der Burse - uit die familienaam ontstond de benaming beurs.

De eerste échte beurs ontstond in 1531 in Antwerpen. De aandelenbeurs in Nederland is ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw door de oprichting van de VOC in 1602. Bij de oprichting werden aandelen uitgegeven (actiën: in het Duits worden aandelen nog steeds Aktionen genoemd).

Als een eigenaar zijn actiën wilde verkopen, moest hij op zoek gaan naar een mogelijke koper. De kans was het grootst dat hij die in Amsterdam vond. Zo is daar een centrale handelsplaats ontstaan.

Lees ook: Om te voorkomen: veelgemaakte beleggingsfouten

Handelen op de Nieuwe Brug

De handelaren stonden meestal bij elkaar op de Nieuwe Brug. Bij slecht weer werd er handel gedreven in de Oude Kerk. In 1611 werd het eerste beursgebouw van Amsterdam in gebruik genomen: de beurs van Hendrick de Keyser.

In 1845 verhuisden de handelaren naar de nieuw gebouwde Beurs van Zocher. Wegens ruimtegebrek - zowel binnen als buiten - verplaatste de beurs in 1903 naar de de Beurs van Berlage. Dit gebouw was openbaar toegankelijk, zolang de bezoeker entree betaalde (0,05 euro).

Toen de effectenbeurs in 1913 het huidige gebouw aan Beursplein 5 betrok, was de effectenbeurs alleen nog toegankelijk voor leden voor de Effectenhandel.

Tegenwoordig is de beurs volledig elektronisch. Het is dus niet meer nodig om bij elkaar te komen om handel te drijven. Toch biedt Beursplein 5 nog steeds onderdak aan veel handelaren.

Lees ook: Zo houd je je beleggingsemoties binnen de perken

Euronext

De Amsterdamse Effectenbeurs is een dochter van Euronext. Euronext is in september 2000 ontstaan uit een fusie tussen de Amsterdamse beurs en de beurzen van Brussel en Parijs. In 2002 werden ook de beurzen van Lissabon en Londen toegevoegd.

In april 2007 werd Euronext met de Amerikaanse NYSE Group gefuseerd tot NYSE Euronext. In 2014 is het Europese deel weer afgesplitst en Euronext is nu een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van beleggingsexpert Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Britse beleggingen flink afgestraft: ligt hier een koopkans?

... of kunnen we beter even wachten? Lees verder ›