IEXGeld

Dossiers

Profiel

Om te voorkomen: veelgemaakte beleggersfouten

Fouten maken is menselijk. Oók als het om beleggen gaat. Geen schande, dus, maar toch is het natuurlijk altijd beter om verkeerde keuzes te voorkomen. Dat gaat het handigst als je wéét waar het geregeld misgaat. Dus: waar moet je op letten? Waar gaat het fout? Dit zijn vijf fouten die beleggers vaak maken.

Lees ook: Drie dingen die je als belegger vooral moet laten

1. Beleggen met geleend geld

Een inkoppertje: beleg alléén met geld dat van jou is en wat je voor langere tijd of volledig kunt missen. Wie belegt weet niet of-ie zijn belegde geld weer terugziet. De beurzen kunnen immers ook dalen.

Als je belegt met geleend geld en je verliest, betaal je wel rente en aflossing over geld dat je niet eens meer hebt. Beleggen met geld dat je kunt missen, zorgt ervoor dat je 's nachts gewoon lekker slaapt.

Check ook: Met een gerust hart op vakantie? Drie tips.

2. Beleggen zonder horizon

Stel dat je over tien jaar met pensioen wilt en je voor een deel inkomen uit je beleggingen wilt halen. Dan moet je de eerste tijd offensiever beleggen en tegen het eind van die tien jaar - als je je opgebouwde vermogen wilt behouden - moet je defensiever gaan beleggen. In elk geval, dat is de stelregel.

Het kan ook zo zijn dat je van je (mogelijke) beleggingswinst over vijf jaar een auto wilt kopen. Dan is je beleggingshorizon dus korter en moet je in kortere tijd proberen je doel te bereiken.

Dit heeft effect op de keuze van je beleggingsproducten en de manier van beleggen - offensief, defensief of neutraal. Veel mensen beleggen zonder rekening te houden met de tijd die ze hebben om hun doelen te behalen.

3. Een gebrek aan strategie en visie

Je leest eens een tipje hier, je hoort een tipje daar en voor je het weet zit je portefeuille vol losse beleggingen die niet met elkaar samenhangen. Luister zo min mogelijk naar tips - ook als ze van analisten, topmannen of goed geïnformeerde buren komen. Die tipgevers kennen jouw doel en visie niet.

Je eigen (langetermijn)visie gecombineerd met je beleggingsdoel is het belangrijkste. Door veel te lezen over beleggen ontwikkel je zelf een visie en gevoel voor beleggen. En als die visie niet uitkomt - en dat komt regelmatig voor - moet je niet getreurd zijn, maar gewoon opnieuw beginnen. Dat hoort ook bij beleggen.

Check ook: Goed dat je gaat beleggen, maar ga niet over één nacht ijs

4. Geen idee hebben van wat je koopt

Topbelegger Warren Buffett belegt alleen in aandelen van bedrijven die hij kent. Producten of diensten waar hij geen verstand van heeft, laat hij links liggen.

Eind jaren negentig keken alle techbeleggers een beetje meewarig naar de oude meester. Hij miste de dikke winsten van de IT-boom op de beurs. In het nieuwe millennium kreeg Buffett het gelijk aan zijn zijde. De IT-bubbel barstte en de dotcomcrisis was een feit. Buffett won niks in de boom, maar verloor ook niet bij het barsten van de bubbel.

Check ook: Deze boeken moet je volgens Warren Buffett lezen

In het verleden zijn er de nodige beleggers geweest die producten kochten zonder dat ze wisten wat ze precies kochten en daarmee de boot in zijn gegaan. Ken jezelf en zorg dat je - als je bijvoorbeeld besluit om in opties te gaan beleggen - goed voorbereid begint.

5. Niet consequent zijn

Als je belegt voor de lange termijn, doe dat dan ook. Kom dus niet aan het geld dat je voor lange termijn hebt belegd en handel daar zeer beperkt mee. Schrik niet van een slechte beursdag, week of maand en gooi vooral niet steeds alles om in je portefeuille. Op lange termijn wordt die slechte periode waarschijnlijk vanzelf weer rechtgetrokken.

Als je een verkeerde strategie hebt gekozen, kun je die natuurlijk altijd wijzigen, maar wees niet te bang en ga je (langetermijn)portefeuille niet in blinde paniek overhoop halen.

Lees ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›