IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op de erfbelasting doe je zo

Veel Nederlanders die een erfenis na zullen laten of die ooit een erfenis krijgen, hebben nog geen zin om daar over na te denken. Dat komt tegen die tijd wel, denken ze.

Maar als je dan pas in actie komt, dan is het mosterd na de maaltijd, zegt Denis de Vries, belastingadviseur bij De Vries Belastingadvies.

Hij raadt je aan om nu al stappen te ondernemen. Dan hoeft er straks een stuk minder belasting te worden betaald. Hieronder noemt hij twee tips waarmee je als erflater of erfgenaam vandaag al aan de slag kunt.

Lees ook: Belastingtip! De erfbelasting als aftrekbare schuld in box 3

1. Schenk slim

Een eenvoudige manier om erfbelasting te besparen is door tijdens het leven te schenken. Hierbij kun je gebruikmaken van vrijstellingen, zoals de eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar van 25.449 euro (2016).

Dit bedrag kun je verhogen tot 53.016 euro als het geld gebruikt wordt voor een eigen woning of een dure studie. In 2017 geldt zelfs een verhoogde vrijstelling voor schenken voor de eigen woning, eigen woninglening of restschuld van 100.000 euro.

Daarnaast kun je elk jaar gebruikmaken van de standaardvrijstelling voor kinderen van 5.304 euro. Heb je geen relatie tot de schenker, dan is dat bedrag 2.122 euro.

Schenk jij dat geld? Dan moet je er wel van bewust zijn dat je dat geld ook echt kwijt bent. Wil je het nog niet kwijt zijn? Dan kun je schenken op papier. Hierbij krijgen de kinderen een vordering op jou en je echtgenoot, die pas opeisbaar is bij jullie overlijden.

Dan beschik je tijdens je leven nog over dat geld, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je langs bij de notaris en moet er 6% rente worden berekend.

Lees ook: Let op: soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

2. Stel een testament op

Als ouders geen testament opstellen, dan wordt de erfenis verdeeld volgens de wet. Hierbij gaat de hele erfenis naar de overgebleven ouder (de langstlevende). De kinderen krijgen een vordering op de langstlevende echtgenoot voor hun erfdeel. Deze schuld is pas opeisbaar als hij of zij overlijdt. Is dat niet wenselijk, dan moet je een goed testament opstellen.

Een voorbeeld hiervan is een tweetrapstestament. Hierbij komt de nalatenschap eerst bij de langstlevende echtgenoot. Vanwege de hoge vrijstelling die geldt voor de langstlevende, is dan in veel gevallen geen erfbelasting verschuldigd.

De kinderen krijgen nog niks: dat gebeurt pas als ook de andere ouder is overleden. Bij het overlijden van de overgebleven ouder krijgen de kinderen de nalatenschap van vader en moeder.

Een tweetrapstestament is echter niet altijd voordelig en er zijn meerdere variaties op een testament mogelijk. Een voorbeeld hiervan is een vruchtgebruiktestament. In zo'n testament is opgenomen dat (bijvoorbeeld) de kinderen de eigenaar van hun erfdeel worden, maar dat de langstlevende het mag blijven gebruiken. Zoals een huis.

Het is verstandig om door een belastingadviseur te laten narekenen welk testament in jouw situatie het meest gunstig uitpakt. Ook is het goed om je testament om de zoveel tijd te laten controleren. Sluit hij nog steeds aan? Een soort fiscale apk.

Lees ook: Drie manieren om te besparen op de erfbelasting

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›