IEXGeld

Dossiers

Profiel

"Impactbeleggen brengt de ziel terug in geld"

Winst maken en goed doen. Impact investing klinkt simpel, maar in de praktijk lopen beleggers vaak vast.

Zowel koningin Máxima als paus Franciscus zijn pleitbezorgers van impact investing. Maar vraag drie mensen wat het inhoudt, en je krijgt drie verschillende antwoorden. "De exacte definitie is een persoonlijk besluit," zegt Jolanda Balandina Jaquier. "Jij bepaalt wat belangrijk is voor je, en hoe je dat wilt bespelen als belegger. Over een ding is echter iedereen het eens: het is beleggen om het verschil te maken voor maatschappij, milieu en mens en om winst te maken."

De Zwitserse Balandina Jaquier is auteur van de Guide to Impact Investing. Zij heeft twintig jaar ervaring als professioneel belegger in dienst van grote bedrijven en is oprichter van een van de eerste impactfondsen. Zij adviseert pensioenfondsen, staatsfondsen, banken en rijke particulieren over impact investing, volgens haar de enige weg vooruit. "Impact investing brengt de ziel terug in geld."

De Engelstalige Guide to Impact Investing is een handboek, waarin 45 impactbeleggers uit 21 landen vertellen over hun mislukkingen en successen. Een dozijn laat zien welke producten zij gebruiken om met impact te beleggen. De gids bevat ook een overzicht van wat er allemaal op het schap ligt voor beleggers op het gebied van impact investing. Het boekwerk is nodig, zegt Balandina Jaquier. "Beleggers krijgen weinig advies, en worden soms zelfs ontmoedigd om het te doen."

Lees ook: Goed voor milieu en portemonnee: groen beleggen

Groot gat

Doordat het gat groot is tussen de wens om het verschil te maken en succes te hebben met impactbeleggen stranden beleggers in goede bedoelingen. "Veel mensen willen hun beleggingen stroomlijnen met hun waarden, maar hoe doe je dat precies, en hoe weet je of je het verschil maakt? Het is makkelijker om geld naar een goed doel over te maken," zegt Balandina Jaquier.

Impact investing beperkt zich niet tot een paar beleggingsproducten. Je kunt het doen met aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF's, spaargeld, vastgoed of iets anders.

Ook kun je het wereldwijd doen en niet alleen in opkomende markten zoals vaak wordt gedacht, en in bijna iedere sector. "Impact investing is een benadering en beperkt zich niet tot een bepaalde beleggingscategorie, sector of land. Als je spaart bij een groene bank weet je ook dat je geld een goede bestemming krijgt," zegt Balandina Jaquier.

Check ook: Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Zes manieren om te beleggen met impact

  • Direct in sociale bedrijven investeren: bijvoorbeeld in startups via crowdfunding.
  • Beleggen in impactfondsen, bijvoorbeeld van Robeco, ASN of Triodos.
  • Sparen bij een groene bank, zoals ASN of Triodos.
  • Sociale impact obligaties kopen, bijvoorbeeld van Unilever of ABN Amro.
  • Beleggen in aandelen van bedrijven die bijdragen aan een betere wereld. Beleggen in real assets zoals windmolens of natuurparken.
  • Een combinatie van het bovenstaande.

Omdat impactbeleggers sociale en financiële doelstellingen hebben, willen zij twee dingen meten: het rendement van hun beleggingen en hoe hun geld bijdraagt aan een betere wereld.

Over rendement is Balandina Jaquier glashelder: het hoeft niet onder te doen voor dat van gewone beleggers, zo laten onderzoeken zien. Impact laat zich lastiger meten. "Mijn advies is: hou het pragmatisch en simpel. Richt je op een paar cijfers, die je helpen om je sociale doelstellingen te meten. Zoals de hoeveelheid energie die je bespaart met je beleggingen," zegt Balandina Jaquier.

Check ook: Hoe selecteer je het beste duurzame beleggingsfonds?


Winnen!

We geven één exemplaar weg van de Guide to Impact Investing. Kans maken? Stuur een mailtje naar iexgeld@iex.nl en vertel waarom jij impact investing belangrijk vindt. Insturen kan tot en met vrijdag 10 juni.

Gerelateerde Tools