IEXGeld

Dossiers

Profiel

Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Het is verrassend hoe snel duurzaam beleggen aan het inburgeren is. Eerst was het een modeverschijnsel, toen werd het een trend en nu, anno 2016, is het bijna niet meer weg te denken.

Niet voor niets schreef de redactie van IEXProfs maart vorig jaar, dat maar liefst 71% van de individuele beleggers geïnteresseerd is in duurzaam beleggen en dat 65% van die beleggers denkt dat het belangrijker wordt in de komende vijf jaar. Aldus onderzoek van Morgan Stanley.

Lees ook: Hoe selecteer je het beste duurzame beleggingsfonds?

Wat is duurzaam beleggen?

Het gaat om maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. Investeringen in bedrijven en overheden die rekening houden met People, Planet, Profit. Maar ook bedrijven die actief zijn op het gebied van microkrediet, milieutechnologie of duurzame energieoplossingen.

Kosten dalen

In het begin waren de kosten hoger dan bij traditionele beleggingsfondsen. Je moest wel wat over hebben voor je idealen. Nu worden de kosten gestaag minder. Er hangt nu nog wel een prijskaartje aan onze toekomst en die van de generaties na ons. Maar het is inmiddels proportioneel en prima op te brengen, gezien de rendementen.

Wat levert het dan op?

De vraag of die mooie, verantwoorde benadering rendement oplevert, is logisch. Die kan gelukkig volmondig met ja worden beantwoord. Hoe komt dat? Duurzaam handelende ondernemingen hebben meestal hun zaken extra goed voor elkaar op het gebied van personeelsbeleid, huisvesting en milieubeleid. Dat betekent meer continuïteit, aandacht voor de klant en meer productiviteit.

Bovendien lopen duurzame ondernemingen minder risico dat hun koers daalt door negatief nieuws wegens milieublunders, betrokkenheid bij wapenhandel, slechte arbeidsomstandigheden of kinderarbeid. Deze bedrijven hebben vaak een goed doordachte strategie voor de lange termijn. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de toekomst. Daar kan elk ander bedrijf wat van leren.

Kansen voor bedrijven en beleggers

Wist je dat steeds vaker ook grote bedrijven duurzaamheid integreren in hun kernactiviteiten? Grote veranderingen, zoals een groeiende wereldbevolking, grondstoffenschaarste, verontreiniging en klimaatverandering, zorgen namelijk voor interessante kansen op het gebied van technologische innovatie, wetgeving en economische groei.

Duurzaamheid is nu gekoppeld aan slim zakendoen, met hart voor de maatschappij. Sterke veranderingen zorgen dus voor kansen. Bedrijven spelen daarop in. Voorbeelden:

  • Nike produceert een Cradle to Cradle-schoen
  • DSM ontwikkelt een voedzaam rijstgraan
  • Osram maakt ledverlichting
  • BMW produceert een waterstofauto
  • Unilever verkoopt duurzame vissticks
  • Panasonic maakt batterijen voor Tesla

Win-win

Bedrijven investeren in het behoud van de wereld en de duurzame belegger kenmerkt zich door het streven naar een tweeledig rendement - financieel én maatschappelijk - en dat lukt. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie.

Duurzaam leiderschap

Bedrijven met duurzaamheid hoog in hun vaandel kennen duurzaam leiderschap. In een artikel over duurzaam leiderschap schrijft Anastasia Kellerman dat zij een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. Duurzame leiders ontwikkelen een visie en ambitie. Ze zoeken samenwerking met anderen, maken een plan en realiseren dit. Ze gebruiken hun hoofd en ook hart, buik en handen. Hun denk- en handelswijze creëren wezenlijke veranderingen in ons dagelijks leven, zakelijk en privé.

Duurzaam beleggen hard nodig

Nederland heeft een footprint van circa 4 keer de grootte van ons land. Anders gezegd: we consumeren als een reus, terwijl we in feite een kabouter zijn.

Kellerman: "Stel je eens voor welke veranderingen in levensstijl nodig zijn om onze ecologische voetafdruk enigszins in verhouding terug te brengen? Of kijk eens naar de jaarlijkse groei van China met zijn 1,3 miljard inwoners. En bedenk wat dit aantal betekent voor de voorraad hout, vis, staal, vlees, graan, in de hele wereld. We moeten wat doen!"

Aan de slag als belegger? Hier begin je.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›