IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belegger, gebruik deze aftrekposten bij je belastingaangifte

Aan de slag met je belastingaangifte over 2015? Als je op 1 januari van dat jaar meer dan 21.330 euro aan vermogen had (of 42.660 euro samen met je fiscaal partner), betaal je over dat meerdere 1,2% vermogensbelasting.

De fiscus gaat ervan uit dat je over je vermogen rendement behaalt en gaat uit van een fictief rendement van 4%. Van dat fictieve rendement draag je vervolgens 30% af aan belasting, vandaar die 1,2%.

Niet alleen je spaargeld telt mee, maar ook bijvoorbeeld je aandelen, obligaties, opties en ETF's. Deze inkomstenbelasting betaal je (mits je aandelenbelangen in bedrijven kleiner zijn dan 5 procent) in box 3.

Wel zijn er bepaalde aftrekposten die je als belegger niet over het hoofd wilt zien bij het doen van je aangifte. We zoomen in op aftrekposten bij groene beleggingen en bij dividendbelasting.

Lees ook: Je belastingaangifte: zo zitten box 1, 2 en 3 in elkaar

Groene beleggingen

De hoeveelheid vermogensbelasting die je betaalt is lager wanneer je in het bezit bent van groene beleggingen. Groene beleggingen zijn in veel gevallen namelijk vrijgesteld van vermogensbelasting tot een bedrag van 56.928 euro (voor fiscaal partners 113.856 euro).

Daarnaast mag je van het bedrag dat je opgeeft aan groene beleggingen nog 0,7% (tot maximaal de vrijstelling) opgeven als heffingskorting. Grote kans dat het aangifteprogramma dit automatisch meeneemt als jij de juist bedragen hebt opgegeven, maar checken kan nooit kwaad. Benieuwd of jouw beleggingen officieel behoren tot groene beleggingen? Klik dan hier.

Lees ook: Belastingtip: de fiscale voordelen van je groene beleggingen

Vergeet de Nederlandse dividendbelasting niet

Van het bedrag dat je aan de Belastingdienst moet afdragen, mag je alle dividendbelasting die je op je Nederlandse beleggingen hebt betaalt, aftrekken van het bedrag dat je moet betalen in Box 3. Heb je minderjarige kinderen waar je voor belegt met het oog op bijvoorbeeld de studie? Dan mag je ook daar de dividendbelasting van aftrekken.

Lees ook: Belastingspecial 2016

Ook over je buitenlandse dividenduitkeringen wordt dividendbelasting ingehouden. Die belasting kun je in sommige gevallen terugvorderen. Dit doe je onder het kopje Vrijstellingen en verminderingen in je aangifte.

Hoeveel buitenlandse dividendbelasting je terug kunt krijgen verschilt per land en is afhankelijk van de belastingverdragen met de landen waar je dividend uit afkomstig is. Dit kan een flink uitzoek- en regelwerkje zijn, maar bij veel brokers kun je bijvoorbeeld het W-8BEN formulier invullen, waardoor dit proces voor aandelen uit de Verenigde Staten in ieder geval voor je wordt geregeld.

Lees ook: Vier tips voor je aangifte inkomstenbelasting

Gerelateerde Tools

Reacties

4 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 14 maart 2016 17:42 0
    ook shortposities (i.c. geschreven putopties) zijn een aftrekpost ! Het betreft hier immers een schuld cq. een verplichting om de onderliggende waarde (aandelen) tegen de uitoefenprijs te kopen. De schrijver van een putoptie heeft een afnameplicht.
    Mij is echter niet duidelijk of dit ook geldt voor geschreven call-opties.
    De waarde van de betr. verplichtingen zou echter niet gesaldeerd mogen worden met de waarde van de aandelenportefeuille, maar zou als schuld in box 3 moeten worden opgenomen. Dit wel van tevoren verifiëren omdat ik ook dit niet zeker weet. !
  2. [verwijderd] 16 maart 2016 15:32 0
    NB: uit de KLuwer-belastinggids is mij inmiddels gebleken dat zowel geschreven put-opties als geschreven call-opties als schuld in box 3 mogen worden aangemerkt.
    De betreffende bedragen mogen dus niet worden gesaldeerd met het saldo van de beleggingsportefeuille.
  3. [verwijderd] 24 maart 2016 12:39 0
    gisteren ontving ik onderstaande emai inzake geschreven opties:

    Geachte heer/mevrouw,

    Op uw jaar opgaaf van deze geschreven calls en puts wordt aangegeven wat de waarde is.
    Deze waarden moet u in uw belastingaangifte meenemen.
    Dit zijn geen schulden.

    Met vriendelijke groet,


    Regina de Valk


    Namens De Telegraaf en DFTgeld.nl.
    Met dank aan de vrijwilligers van de FNV belastingservice en de Belastingdienst.
  4. [verwijderd] 24 maart 2016 12:44 0
    n.a.v. mijn vorige reactie cq de email van De Telegraaf en DFT merk ik op dat ik er nu toch voor kies om de geschreven opties (shortposities) te salderen met de waarde van mijn portefeuille.

    PS: jammer dat ik geen reactie heb gekregen van IEX Geld.

4 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›