IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen met een creditcard? De voor- en nadelen op een rij

In navolging van dit artikel, waarin wordt uitgelegd waar je moet zijn voor een relatief aantrekkelijke spaarrente, is het wellicht interessant om ook eens de mogelijkheden van sparen via een creditcard te bekijken. 

Eerder schreef ik al dat het, ondanks de lage spaarrentes, verstandig is om wat spaargeld achter de hand te hebben op een rekening waar je bij kunt. Verschillende manieren om te sparen werden genoemd, maar één optie bleef nog onderbelicht: sparen via je creditcard. Deze manier van sparen brengt wat unieke voor- en nadelen ten opzichte van traditioneel sparen via een spaarrekening met zich mee. 

Aantrekkelijke spaarrente

In de eerste plaats kun je niet bij elke aanbieder van een creditcard sparen. Dit moet je van te voren goed nalopen. Bij de bekende namen als Visa en Mastercard kun je echter gewoon terecht voor spaarrente. 

In veel gevallen concurreren de creditcards ook met de traditionele spaarrekeningen als het gaat om spaarrente. Zo kan de rente oplopen van 0,8% tot 1% of zelfs 1,2%. Overigens moet je dan wel minimaal 500 euro hebben gespaard. 

Wel moet je jaarlijks betalen voor het gebruik van je kaart. Zo is de duurste Mastercard, met een spaarrente van 1,2%, bijvoorbeeld ruim 200 euro per jaar. Daarbij krijg je wel een cadeautegoed van 50 euro en diverse extra’s (waarover later meer). Voor de ANWB Visa Card betaal je dan weer jaarlijks 14,50 euro met een spaarrente van 1%. 

Lees ook: Een stichting opzetten om fiscaal voordelig te sparen: doen of laten?

Kosten en punten sparen

Dat is meteen ook het grootste nadeel van sparen via je creditcard: de jaarlijkse kosten. Met deze kosten krijg je vaak niet te maken als je een spaarrekening opent bij een bank. 

Die uitgaven gaan natuurlijk ten koste van je spaarrente. Het is wel mogelijk om de kosten in te dammen door op een andere manier te sparen met je creditcard.

Bij veel maatschappijen kun je namelijk punten verdienen. Die kun je bijvoorbeeld bij De Bijenkorf of Bol.com inleveren voor korting op producten. Ook kortingen op reizen bij geselecteerde reisorganisaties kunnen tot de voordelen van een creditcard behoren.

Bij de wat duurdere kaarten krijg je daarnaast vaak een rijk pakket aan verzekeringen en hulpverlening. Dus als je overweegt een losse medische verzekering of reisongevallenverzekering af te sluiten, dan kan het voordelig zijn om dit onder te brengen bij een creditcard. 

Lees ook: Sparen, waar moet je zijn voor een relatief aantrekkelijke rente?

Door altijd een positief saldo op je creditcard aan te houden, vergroot je ook je bestedingsruimte en betaal je in veel gevallen geen kosten om een betaling te doen.

Let er wel op dat betalingen van je positieve saldo afgaan, dus nadat je iets gekocht hebt staat er minder geld op je rekening. Dat gaat ten koste van je spaarrente natuurlijk. Het feit dat je al betalingen kunt doen met je creditcard kun je ook als voordeel zien, gezien dit bij spaarrekeningen niet mogelijk is.

Wat doe jij met je creditcard?

In Amerika is er als antwoord op extreme couponing, waarbij mensen er een sport van maken om zoveel mogelijk kortingsbonnen te verzamelen, de term extreme credit carding ontstaan.

Hierbij zetten mensen hun creditcard op onconventionele manieren in om te profiteren van de voordelen en promoties omtrent de kaart.

Lidmaatschapspunten

Zo sparen mensen punten door grote betalingen te doen met hun creditcard. Denk aan auto’s, collegegeld of zelfs aan medische rekeningen.

De Chinese miljardair Liu Yiqian maakte het zelfs zo gek dat hij met zijn creditcard een schilderij van 170 miljoen dollar kocht. Hiermee ontving hij naar verluidt ruim 170 miljoen lidmaatschapspunten van American Express, waarmee hij de rest van zijn leven gratis kan vliegen. 

Of wat te denken van creditcards sparen? Deze 73-jarige man uit Californië spaarde 1.497 kaarten sinds de jaren ’60. De totale waarde van die kaarten: 1,7 miljoen dollar. 

Op welke speciale manieren zet jij je creditcard in?

Lees ook: Fiscaal voordelig sparen levert niet per definitie meer op dan vrij sparen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Geld lenen wordt duurder en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op de w... Lees verder ›