IEXGeld

Dossiers

Profiel

De perspectiefverklaring: goed nieuws voor huiszoekende flexwerkers

In Nederland groeit het aantal werkenden zonder vast arbeidscontract. Er zijn steeds minder werknemers met een vaste arbeidsrelatie en steeds meer werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Ook het aantal zelfstandigen groeit al jaren. Vooral onder jongere werknemers zijn de cijfers opvallend: maar liefst 52% van de Nederlandse beroepsbevolking tussen de 25 en 35 jaar is werkzaam op flexibele basis.

Dat had (en heeft) grote gevolgen voor het krijgen van een hypotheek. Niet voor niets denkt een groot deel van de flexwerkers en uitzendkrachten dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. Tot nu toe werd bij een flexibel inkomen het gemiddelde van de afgelopen drie jaar berekend. Daarbij werd het huidige salaris genomen als bovengrens.

De perspectiefverklaring verandert deze aanpak. Daarmee wordt de bestendigheid van het inkomen aangetoond. Veel uitzendorganisaties kennen de mogelijkheid om aan flexwerkers zo'n verklaring af te geven. Medewerkers krijgen een perspectiefverklaring als zij tenminste één jaar werkervaring hebben. Hypotheekverstrekkers nemen dan het huidige inkomen als vast inkomen mee in de toetsing voor de hypotheek.

Lees ook: Het is voor een flexwerker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen

Goed nieuws voor flexwerkers

Er wordt zo niet langer gekeken naar baanzekerheid, maar naar inkomenszekerheid. Er wordt op deze manier niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst. Een wezenlijke verandering! De proef met de perspectiefverklaring loopt al een tijdje. Gelukkig geven de laatste tijd steeds meer banken en hypotheekverstrekkers aan ook de perspectiefverklaring te omarmen.

Lees ook: Een hypotheek dankzij de proef met de perspectiefverklaring

De verklaring wordt niet zomaar afgegeven. Er vinden vooraf uitgebreide gesprekken plaats met de flexwerker, die onder andere een schriftelijke motivatie moet inleveren. Verschillende verantwoordelijken beoordelen uiteindelijk de aanvraag. Voor zzp'ers geldt de perspectiefverklaring niet.

Helaas kunnen tot nu toe alleen medewerkers van de Randstad Groep (Randstad, Yacht en Tempo Team), die minimaal één jaar in dienst zijn, een perspectiefverklaring aanvragen. Maar ik hoop én verwacht dat in 2016 meer uitzendorganisaties zullen gaan werken met dit initiatief. Met een nog steeds veranderende arbeidsmarkt is dat, volgens mij, goed nieuws.

Lees ook: Je wilt een hypotheek aanvragen, maar hebt geen vast contract? Niet getreurd.

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›