IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis verkocht? Doe de overdracht na de jaarwisseling.

Heb je je woning net verkocht, zo vlak voor het einde van het jaar? Dan is het fiscaal gezien slim om nog even te wachten met de overdracht, tot na 1 januari.

De reden is eenvoudig. Een eigen woning hoort niet bij het vermogen in box 3, met de heffing van 1,2%. Maar als je de woning verkoopt en je hebt geen restschuld maar een winst, dan valt die winst vervolgens wél in box 3.

De winst staat dan aan het einde van het jaar gewoon op je spaarrekening. Je hebt dan een hoger box 3-vermogen, met meer belasting als gevolg.

Lees ook: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken

Voorkom belastingheffing

Je kunt de belastingheffing in box 3 eenvoudig voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld 4 januari 2016.

Draag je je eigen woning over voor 1 januari en wend je de winst ook nog voor die datum aan voor de koop van een nieuwe eigen woning bij de notaris? Dan valt de winst op de verkoop van de eigen woning niet in box 3, want je hebt het geld weer besteed aan een andere eigen woning.

Lees ook: Zo houd je box 3 zo klein mogelijk

Aflossingsverplichting voor leningen

Nu we het toch over de woning hebben, zal ik gelijk nog even kort aangeven hoe het zit met de aflossingsverplichting voor leningen.

Voor een eigenwoninglening geldt vanaf 2012 dat de rente in principe alleen aftrekbaar is als de lening in maximaal 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost.

Lees ook: Je kunt kiezen uit drie hypotheken. Welke past bij jou?

Naast de aflossingseis geldt de voorwaarde dat de lening is aangegaan ter verwerving, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Als de lening op je verkochte woning al bestond op 31 december 2012, dan wordt deze dus aangemerkt als oude eigenwoninglening.

Je hoefde voor deze lening dan ook niet te voldoen aan de aflossingseis. Volgens de wettelijke bepalingen heb je bij aflossing van deze lening in 2015 tot eind 2016 de tijd om zonder aflossingseis een nieuwe lening aan te gaan. Toch handig om te weten.

Lees ook: Let hier op als je tussentijds wilt aflossen op je hypotheek

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. pjotr60 7 december 2015 21:16 0
    Ja, maar de koper doet de overdracht liever voor de jaarwisseling.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Huizenprijzen verder gedaald in november

In vier maanden tijd is de prijs van een gemiddelde koopwoning met maar ... Lees verder ›