IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie redenen om een beleggingsfonds te verkopen

Het succes van je beleggingsportefeuille valt of staat met de keuze voor de goede producten, bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Maar, schrijft Jeffrey Schumacher, fondsanalist bij Morningstar, het is minstens zo belangrijk dat je als belegger weet wanneer je een fonds weer moet vérkopen.

Lees ook: Aandelen, fondsen, indextrackers: hier kun je in beleggen

Ja, je hebt het fonds misschien gekocht als onderdeel van je langetermijnplan, maar dat wil niet zeggen dat je het voor eeuwig moet aanhouden. Schumacher noemt verschillende mogelijke redenen om je positie van de hand te doen. Dit zijn er drie.

Check ook: Drie verkeerde redenen om je fonds te verkopen

1. Strategieverandering

Verandert de fondsbeheerder zijn strategie? Dan verandert er iets in het beleggingsproces en dat kan ervoor zorgen dat het fonds niet meer aansluit bij jouw behoeften als belegger.

Een voorbeeld is wanneer een fonds dat zich richt op AEX-aandelen, zijn strategie aanpast en ook aandelen opneemt uit de AMX- of AScX-index. De toevoegingen veranderen het profiel van het fonds, waardoor het mogelijk niet meer in jouw portefeuille past. Je koos immers niet voor niets ooit specifiek voor dat ene AEX-fonds.

Lees ook: Zes tips om je beleggingsfonds in de gaten te houden

2. Underperformance

Het is flink frustrerend als het rendement van een fonds tegenvalt. Maar voordat je de belegging om die reden verkoopt, moet je de prestaties even in het juiste perspectief plaatsen. Absolute rendementen zeggen namelijk niet zoveel. Meer duidelijkheid krijg je als je fondsprestaties vergelijkt met die van concurrenten en een benchmark.

Is er bij 'jouw' fonds daadwerkelijk sprake van (flinke) underperformance, dan moet je ook nog kijken of dit consistent is. Of is het het resultaat van enkel een slecht jaar of maand? Eerder schreven we al dat je je niet moet focussen op al te korte periodes, maar moet kijken naar langere termijnen (bijvoorbeeld drie of vijf jaar).

Check ook: Zo beoordeel je het rendement van een beleggingsfonds

3. Persoonlijke verandering

Een veranderde strategie of tegenvallend rendement kan een reden zijn om iets aan te passen in je portefeuille, maar veranderingen bij jou als belegger zelf zijn evengoed van belang.

Zo is een aanpassing in horizon een reden om de samenstelling van de portefeuille te veranderen. Bijvoorbeeld als je je doel (bijna) hebt behaald en je om de boel te beschermen iets minder risicovol wilt gaan beleggen.

Het gewenste risico kan ook veranderen als je doelstellingen veranderen óf als je risicoaversie af- of toeneemt. Allemaal redenen om eens te kijken of je fondsen in je portefeuille hebt die verkocht kunnen worden.

Lees ook: Check hoe je ervoor staat (maar doe dat niet te vaak)

Gerelateerde Tools