IEXGeld

Dossiers

Profiel

Oke, je wilt gaan beleggen. Maar waarom eigenlijk?

En op een dag weet je het: je gaat beleggen. Maar waarom, eigenlijk? Er zijn grofweg twee redenen - en daarmee twee soorten beleggers - te onderscheiden:

  1. Puur voor de lol. Je ziet beleggen vooral als een spel, een (spannende) hobby.
  2. Voor een doel. Je wilt beleggen om serieus vermogen op te bouwen voor later.

Waar herken jij je in? Het zijn twee totaal verschillende manieren van beleggen. Lees maar mee.

1. Beleggen voor de lol

Wie puur voor de lol belegt doet dit meestal voor gewin op de korte termijn. Dat kan een maand of week zijn, maar ook zomaar een dag of een uur. Een plan voor de lange termijn is er meestal niet; de waan van de dag staat centraal.

In de zoektocht naar potentieel winstgevende aandelen of andere beleggingen gaat wel eens iets fout. Koersen kunnen stijgen, maar ook gigantisch dalen. Je probeert op het juiste moment iets te kopen of verkopen, maar je weet van te voren niet zeker wat er gaat gebeuren en dus loop je bij iedere belegging risico.

In de regel geldt: hoe hoger het rendement dat je probeert te behalen, hoe hoger het risico dat je loopt. Dat hoeft niet erg te zijn - sommige hobbyisten vinden zo'n risico juist leuk en wagen graag een gokje - zolang je het maar met geld doet dat je voor altijd kunt missen. Een hobby mag best wat geld kosten, maar moet niet ten koste gaan van je nachtrust.

Als hobbybelegger (in spe) kun je je op IEX.nlIEXOne en Belegger.nl te goed doen aan koersinformatie, analyses, nieuws, tips, inzichten en meer.

2. Beleggen met een doel

Heel anders is het als je belegt om vermogen op te bouwen voor een doel. Een doel voor de toekomst, zoals een goed pensioen, de studie van je kinderen, een tweede huis - noem het maar.

De manier waarop je dan belegt staat eigenlijk haaks op die van de voor-de-lol-belegger. Je mikt niet op winst op de korte termijn; je gebruikt de tijd - de lange termijn - juist om je vermogen te laten groeien en (dus) om je doel te behalen.

Je probeert niet in te spelen op tussentijdse schommelingen, maar gebruikt de tijd als wapen ertegen. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter risico's van koersdalingen zijn te overzien, want in de regel kruipen de koersen uiteindelijk weer omhoog. De weg naar rendement is simpelweg schoksgewijs.

Natuurlijk wordt dat rendement je niet in de schoot geworpen; je moet er wel iets voor doen. Als je je beleggingen goed spreidt, je niet van de kaart laat brengen door de actualiteit en zoals gezegd een lange adem hebt, kom je een heel eind. En eens per jaar een check (laten) doen kan dan al voldoende zijn.


Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›