IEXGeld

Dossiers

Profiel

Overstappen van broker naar vermogensbeheerder? Dat kan op twee manieren.

Stel je voor dat je een beleggingsportefeuille bij een broker hebt, maar graag wilt overstappen naar een vermogensbeheerder. Bijvoorbeeld omdat je geen tijd of energie meer hebt om zelf te beleggen en het liever voor je wilt laten doen. Hoe ga je te werk? Kun je je portefeuille behouden? Hieronder leg ik het aan je uit.

Wil je écht overstappen naar vermogensbeheer?

Weeg eerst goed af of je écht wilt overstappen van zelf beleggen naar een vermogensbeheerder. Als tijdgebrek het enige argument is, kun je ook kiezen voor een vorm van zelf beleggen die minder aandacht vraagt. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in een portefeuille met beleggingsfondsen, indextrackers of in een mixfonds. Dit kan aanzienlijk in tijd en kosten schelen.

Door zelf te blijven beleggen spaar je in ieder geval de kosten uit voor het inhuren van een professional. Wil je toch liever meer professionele aandacht voor je vermogen? Dan kan een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder een uitkomst zijn. Gemiddeld bedragen de kosten van beheer of advies zo’n 0,5% - 1,5% (afhankelijk van het inlegbedrag en type vermogensbeheerder).

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

Overstappen kan op twee manieren

Overstappen naar een vermogensbeheerder, dus? Dan heb je twee opties (die ik verderop uitgebreid toelicht).

  1. je verhuist je portefeuille mee
  2. je verkoopt alles en koopt het opnieuw aan

Als je voor een zelfstandige vermogensbeheerder kiest hoef je je portefeuille niet altijd te verkopen. Hij zal je wel vragen waarom je je portefeuille wilt behouden en 'm afwegen tegen het risicoprofiel dat bij je past. Mogelijk zal hij adviseren om bepaalde beleggingen te verkopen of andere wijzigingen door te voeren. Het hangt ervan af of het maatwerk betreft of dat je uiteindelijk de modelportefeuille of visie van de vermogensbeheerder wilt volgen.

Overboeken van je huidige portefeuille naar een bank of grote financiële instelling past meestal niet in de procedure. Deze aanbieders maken namelijk vaak gebruik van modelportefeuilles. Je bestaande portefeuille past dan niet binnen de gehanteerde modellen. In dat geval moet je de portefeuille dus in zijn geheel verkopen en bij de vermogensbeheerder een nieuwe portefeuille aankopen.

Optie 1: je portefeuille verhuizen

Je doet er goed aan om bij je broker te informeren naar eventuele overboekingskosten. Soms worden er kosten berekend om de stukken over te boeken naar een nieuwe partij. In een enkel geval word je niet alleen met vertrekkosten geconfronteerd, maar word je bij een nieuwe aanbieder 'welkom geheten' met ontvangstkosten.

Het is belangrijk om uit te vinden of de overstapkosten vergoed worden door de nieuwe bank of vermogensbeheerder. Sommige partijen zijn bereid om de kosten die de oude broker in rekening brengt te vergoeden. Hier kunnen wel maxima of voorwaarden aan verbonden zijn, die per aanbieder verschillen.

Lees ook: Kies nooit automatisch voor de goedkoopste vermogensbeheerder

Risico's bij het overboeken van je portefeuille

DSI hanteert een duur van tien werkdagen als aanvaardbare termijn voor het overboeken van binnenlandse aandelen. Hoe lang het duurt is volledig afhankelijk van de betreffende partij en de producten in de portefeuille. Het kan snel geregeld zijn, maar soms ook oplopen tot weken en in een enkel geval zelfs maanden. Helaas kan de partij die geen baat bij je vertrek heeft het proces frustreren.

Overleg goed met de betreffende partij of je stukken aangehouden kunnen worden. Als je beleggingen in het overboekingsproces zijn, kunnen ze niet worden verhandeld.

Optie 2: verkopen en opnieuw aankopen

In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om je portefeuille volledig te verkopen en bij de vermogensbeheerder van je keuze helemaal opnieuw te beginnen. Wel kan dit leiden tot dubbele kosten - bij zowel de verkoop als de aankoop - wat een extra drempel voor een overstap vormt.

Verkopen en opnieuw aankopen kan nadelig uitpakken als de koersen in de tussentijd stijgen. Je moet dan tegen een hogere koers terugkopen. Zorg er dus altijd voor dat de tijd tussen de verkoop en aankoop zo kort mogelijk is. Verkoop de stukken bij de broker pas als je de nieuwe rekening al hebt geopend en het geld direct belegd kan worden.

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

Het is belangrijk om, voordat je je keuze maakt, inzicht te krijgen in de kosten, eventuele vergoeding voor de gemaakte kosten en de mogelijkheid om je portefeuille volledig over te boeken. Dat kan onaangename verrassingen voorkomen. En natuurlijk is het ook van belang dat je juist die vermogensbeheerder kiest, die het beste bij jou past.

Lees ook: Zo vind je de vermogensbeheerder die het beste bij je past

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›