IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je hypotheek aanpassen? Let op de kosten!

Wil je tussentijds je hypotheek aanpassen? Denk je er bijvoorbeeld aan om aan je rentevaste periode te sleutelen, omdat de rente momenteel veel lager is dan toen jij hem vastzette?

Zo'n verandering kan ontzettend voordeel opleveren, zoals beduidend lagere maandlasten. Maar houd er wel even rekening mee dat je, behalve een eventuele boeterente, misschien administratie- en advieskosten moet betalen.

Lees ook: Een boeterente, dat is balen. Vooral als je meer betaalt dan nodig is.

150 tot 500 euro aan kosten

Niet iedere bank brengt die kosten in rekening, maar als je pech hebt ben je er zo 150 tot 500 euro aan kwijt. Dat viel RTL Nieuws op tijdens een rondgang langs een stel hypotheekverstrekkers. De nieuwszender somt op:

  • Aegon rekent geen administratiekosten (en je hoeft ook niet langs een adviseur).
  • Woonfonds rekent geen administratiekosten. Je betaalt wel advieskosten.
  • ABN Amro rekent 150 euro aan administratiekosten.
  • ING rekent 225 euro aan administratiekosten.
  • Rabobank rekent 250 euro aan administratiekosten.
  • Triodos rekent 375 euro administratiekosten plus 125 euro verplichte advieskosten.

Lees ook: Op zoek naar een lagere hypotheekrente? Kijk eens of je kunt middelen.

Alle bijkomende kosten checken

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt deze tariefverschillen opvallend. Hij is van plan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te vragen wat nou eigenlijk redelijke tarieven zijn. De man in onderstaand filmpje vindt de kosten die hij betaalt in ieder geval verre van terecht.


Het betekent niet dat een hypotheekaanpassing niet meer interessant kan zijn. Check vóór je de beslissing neemt gewoon met welke administratie- en advieskosten je te maken krijgt en vergeet dan ook de eerdergenoemde boeterente niet.

Bekijk daarnaast wat de aanpassing je kan opleveren en hoe het er dan per saldo uit komt te zien. Een kleine verandering in de hypotheek kan een besparing van duizenden euro's opleveren en daardoor worden de kosten natuurlijk flink overschaduwd.

Lees ook: Je hypotheek oversluiten: doen of laten?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›