IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat doen jullie na de scheiding met het koophuis?

Als jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan, moeten jullie uiteraard afspraken maken over de woning.

Een huurwoning kan in de regel vrij eenvoudig door één van beide partners worden aangehouden of helemaal worden opgezegd. Mits jullie het daar over eens zijn, natuurlijk.

Maar hebben jullie een koopwoning, dan heb je nog heel wat meer te overleggen.

De woning verkopen

Allereerst moeten jullie bekijken of één van jullie in de woning wil en kan blijven wonen. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld doordat de maandlasten hiervoor te hoog zijn, dan moet de woning worden verkocht. Jullie moet dan een deskundige vragen om een taxatie uit te laten voeren.

Als jullie het overal over eens zijn kan dit allemaal best makkelijk gaan. Dan gaat de verkoop in principe net als bij ieder ander huis.

Maar wat als één van jullie geen medewerking wil verlenen aan de taxatie en de verkoop? De rechter kan diegene dan dwingen om alsnog medewerking te verlenen. Hij kan ook vervangende toestemming geven. Dat houdt in dat de woning mag worden verkocht zonder medewerking van de tegenstribbelende partner.

Lees ook: De scheiding en jullie woning: twee dingen om op te letten

Een gebruiksvergoeding

Zolang de woning te koop staat maken jullie maandelijkse kosten. Die moeten jullie samen betalen. Blijft één van jullie in de woning wonen totdat er een koper is, dan mag de ander een gebruiksvergoeding vragen.

Je kunt de gebruiksvergoeding vergelijken met het betalen van huur. Het is ter vergoeding van het gebruik en genot van de woning. De rechter zal voor de hoogte ervan verschillende feiten en omstandigheden meewegen. Als er minderjarige kinderen in het huis blijven wonen, bijvoorbeeld, kan de gebruiksvergoeding lager zijn.

Zelf afspraken maken is ook prima. Zo mogen jullie er samen voor kiezen degene die tot de verkoop in de woning blijft wonen gewoon de maandelijkse kosten te laten betalen, in plaats van een vergoeding.

Check ook: Dit zijn de fiscale gevolgen van een scheiding

De ander uitkopen

Het kan ook nog zijn dat er helemaal geen sprake is van verkoop, maar dat één van jullie in het huis blijft wonen. In de meeste gevallen moet de ander dan worden uitgekocht.

Dit houdt in dat jullie de overwaarde op de woning, dus het bedrag dat de woning meer waard is dan de hoogte van de hypotheek, verdelen. Jullie mogen ook een andere compensatie afspreken. Bijvoorbeeld dat de ander geen geld krijgt, maar een gelijk bedrag aan gezamenlijke goederen.

Uiteraard geldt hetzelfde voor de restschuld, ofwel het bedrag dat de woning minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. Die moet ook tussen jullie worden verdeeld. Ook hierover mogen jullie zelf afspraken maken.

Lees ook: In je koophuis blijven wonen na de scheiding: dat kan duur uitpakken

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›