IEXGeld

Dossiers

Profiel

Check deze belastingvrijstelling als je een bedrijf erft

Als je een bedrijf erft of geschonken krijgt, moet je over de waarde ervan erf- of schenkbelasting betalen. Dat kan behoorlijk oplopen. De erfbelasting, bijvoorbeeld, kan uitkomen op 10 tot 40% van de totale erfenis.

Maar als je ervoor kiest het bedrijf voort te zetten kun je gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling, een vrijstelling. Hierdoor betaal je minder of zelfs helemaal geen belasting.

Lees ook: Checklist: erfbelasting afdragen

100 of 83% vrijstelling

De vrijstelling voor ondernemingsvermogen bedraagt nu, in 2015, 100% voor de eerste 1.055.022 euro, daarboven is het 83%. De grens van 1.055.022 euro geldt per bedrijf en dus niet per persoon.

Een voorbeeld: als je samen met je broer ieder voor de helft een onderneming erft ter waarde van 1.500.000 euro, is de belastingvrijstelling per persoon 527.511 euro + 83% over die overgebleven 224.489 euro, ofwel 186.326 euro. Dit zijn behoorlijke vrijstellingen waar je natuurlijk graag gebruik van wilt maken.

Let op: je moet bij je belastingaangifte wel specifiek vragen om toepassing van de vrijstelling.

Check ook: Drie manieren om te besparen op de erfbelasting

Faillissement voorkomen

Deze vrijstelling is in het leven geroepen voor gewone ondernemingen, puur ter voorkoming van een faillissement doordat de successierechten betaald moeten worden. Een prima en reële regeling.

Binnen families ontstaan soms ook bv's (beleggings-bv's) waarin alleen onroerend goed aanwezig is. Te vaak wordt nog gedacht dat zo'n onroerendgoedportefeuille niet in aanmerking komt voor bovenstaande regeling.

Een beleggings-bv

Maar het gerechtshof heeft een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat dit wellicht tóch mogelijk is. Dit zal zeker niet voor iedereen gelden, maar als je er zomaar van uit gaat dat het vast niet kan loop je misschien veel geld mis.

Een vastgoedexploitatie kan door de Belastingdienst tóch als onderneming worden gezien als de te verrichten of verrichte werkzaamheden qua aard en omvang meer omvatten dan bij normaal vermogensbeheer gebruikelijk is.

Lees ook: Je eigen bedrijf verkopen, da's zo eenvoudig nog niet

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›