IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de fiscale gevolgen van een scheiding

Als jullie gaan scheiden zal er veel veranderen, bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Dit zijn drie aandachtspunten.

1. Fiscaal partnerschap

Als je trouwt worden jij en je echtgenoot automatisch fiscaal partners. Dit kan ervoor zorgen dat jullie belastingvoordelen krijgen, zoals het verdelen van inkomen en aftrekposten bij de aangifte inkomstenbelasting.

Maar dit voordeel vervalt als je gaat scheiden. Er is heel wat onduidelijkheid over de vraag tot welke datum scheidende echtgenoten fiscaal partner zijn. Het fiscaal partnerschap is beëindigd als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:

  • er is een verzoek tot ontbinding van het huwelijk bij de rechtbank ingediend
  • jullie staan bij de gemeente niet meer op hetzelfde adres ingeschreven

Zijn jullie maar een gedeelte van het jaar fiscaal partners? Dan mogen jullie ervoor kiezen om dit het hele jaar te blijven. Het volgende jaar ben je dan geen fiscaal partner meer. Let er op dat jullie dan ook geen toeslagpartners meer zijn.

Lees ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

2. De koopwoning

Als je de echtelijke koopwoning verlaat maar wel (gedeeltelijk) eigenaar blijft, dan mag je nog tot twee jaar nadat je bent weggegaan de hypotheekrente aftrekken.

Ook als je een tweede woning koopt, terwijl je (gedeeltelijk) eigenaar blijft van de echtelijke woning, mag je nog tot twee jaar na het verlaten van de echtelijke woning hypotheekrente van die woning aftrekken.

Lees ook: De scheiding en jullie woning: twee dingen om op te letten

3. Partner- en kinderalimentatie

Betaal je je ex-partner een bedrag aan partneralimentatie? Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Degene die partneralimentatie ontvangt betaalt inkomstenbelasting over dit bedrag. Het kan dus zijn dat het afgesproken bedrag een bruto bedrag is en dat er netto minder overblijft.

Ook kan het zijn dat er kinderalimentatie wordt betaald. Dit is sinds dit jaar niet meer aftrekbaar. Degene die kinderalimentatie ontvangt betaalt geen inkomstenbelasting over het bedrag. Het bedrag dat jullie afspreken is dus altijd netto.

Check ook: De kinderalimentatie op de schop: beide ouders moeten bijdragen

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›