IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vertel jij wat je verdient aan je kinderen of is dat echt hun zaak niet?

Over geld praten is in veel gezinnen nog steeds niet zo gewoon. Waarom? Omdat ouders bang zijn dat kinderen doorvertellen hoe rijk (of hoe arm) het gezin is, omdat ouders ze er niet mee willen belasten, omdat ze het niet nodig vinden om open te zijn over het gezinsinkomen en –vermogen, omdat kinderen er juist heel verwend van raken of zich zorgen gaan maken over de geldzaken van het gezin.

Uit een onderzoek onder vermogende Amerikanen blijkt dat slechts 17% informatie over het gezinsinkomen wil delen met de kinderen tegen de tijd dat ze achttien zijn. Zo’n 18% wil helemaal nooit iets vertellen over het gezinsvermogen. Veel vermogende ouders antwoorden dat het gezinsvermogens voor de kinderen none of their business is.

Lees ook: Begin zo vroeg mogelijk met de financiële opvoeding van kinderen

Dat wordt een schok voor deze kids als ze straks bij de notaris komen voor de afhandeling van de erfenis. En dan zijn ze misschien wel opgegroeid in weelde, maar hebben ze waarschijnlijk nooit geleerd om goed met geld om te gaan.

Deel van het gezin

En dat zijn heel belangrijke lessen die je je kinderen mee kunt geven. En dan maakt het niet uit hoeveel er maandelijks binnenkomt of op de bankrekening staat. Het is zeker de business van kinderen om iets te weten over het gezinsvermogen – je hoeft heus niet meteen alle financiële informatie op tafel te gooien - ze maken immers deel uit van het gezin.

En als je het goed uitlegt dat het niet de bedoeling is dat ze jullie financiën met de hele buurt bespreken, doen ze dat waarschijnlijk ook niet. Door kinderen over geld in vertrouwen te nemen, leren ze het belang ervan. Ze leren ze dat hun vader en moeder geen pinautomaat zijn, dat het geld ook eerst verdiend moet worden, voordat die lekkere dingen in het winkelwagentje gegooid kunnen worden.

Lees ook: Sparen, niet lenen, zelf verdienen: tips om je kinderen te leren omgaan met geld

Ze leren ook dat ouders soms keuzes moeten maken waaraan ze geld uitgeven: een nieuwe auto of die leuke vakantie. Dat ouders als ze hun baan kwijt zijn – en dat is sinds het begin van de crisis helemaal niet gek meer – er even minder te besteden is.

Lees ook: Je kinderen geldwijs maken? Leer ze ondernemen!

Kinderen die van jongs af aan leren om met geld om te gaan, hebben later minder kans in de financiële problemen te raken. Ik ben benieuwd hoe het die kinderen vergaat van die 18% van de rijke ouders uit het Amerikaanse onderzoek die niet van plan zijn ze ooit te betrekken bij het gezinsvermogen. Misschien iets voor een vervolgonderzoekje?

Check ook: Drie tips om je kinderen uit de schulden te houden

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›