IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wie succesvol wil ondernemen moet het grote plaatje zien

Ondernemen begint met een goed idee. Er is een behoefte en jij springt er op in.

Hoewel het opstarten van een bedrijf al moeilijk genoeg is, is het runnen ervan uiteindelijk nog wel moeilijker. Je draagt verschillende petten en krijgt vanuit alle hoeken uitdagingen op je afgevuurd. Dagelijkse taken en prioriteiten lopen door elkaar. Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

Het is in ieder geval van belang het grote plaatje mee te nemen in de beslissingen die je van dag tot dag maakt. Doe je dat niet, dan valt de strategie die je in gedachten had in duigen.

Welke aspecten de basis van het grote plaatje vormen? Dat zijn innovatie, winstgevendheid, kasstroom en ontwikkeling. De meest succesvolle ondernemers van deze tijd zijn degenen die deze vier punten altijd in het oog houden, ongeacht de omstandigheden.

Lees ook: Zzp'er worden: een stappenplan

1. Innovatie

Innovatie is belangrijk. Zonder innovatie onderscheid je je niet van de concurrentie. Je hoeft hiervoor niet per se een nieuw idee te hebben. Het kan maar zo zijn dat je een ouder model of bestaande techniek hergebruikt om nieuwe problemen op te lossen.

Zoek naar de toegevoegde waarde van je product of dienst. Welk probleem los je voor de klant op en wat heeft hij aan jouw dienst of product? Heb je eenmaal antwoorden gevonden op deze vragen en ben je goed op weg met je bedrijf, dan betekent dat niet dat je alsnog in een routine moet vallen.

Probeer telkens je grenzen op te zoeken en stap uit je comfortzone. Maar ga ook weer niet te ver. Begin niet aan kortetermijnprojecten waar je niet volledig achterstaat. Dat komt het project vaak niet ten goede, met als gevolg dat je opdrachtgever mogelijk minder tevreden is over het resultaat.

2. Winstgevendheid

Veel mensen gaan ondernemen omdat zij geld willen verdienen. Het liefst veel geld, natuurlijk. En daarvoor moet je groeien, zo is de gedachte. Daar is niets mis mee, maar staar je niet blind op puur de groei van je onderneming.

Winstgevendheid is net zo belangrijk. Velen kiezen ervoor om alle inkomsten op te maken aan de aanschaf van nieuwe apparatuur of het aannemen van specialisten of werknemers (ook dat kan als zzp'er). Je bedrijf groeit, maar de toekomst van je onderneming is daarmee niet veiliggesteld.

In sommige gevallen kan de keuze om je bedrijf te laten groeien goed uitpakken, maar over het algemeen is het geen goede strategie. Zonder winstoogmerk zul je niet in staat zijn om je bedrijf te verbeteren en te investeren in je eigen toekomst.

Een goede manier om je winstgevendheid te vergroten is door je klanten goed te analyseren. Onderzoek toont aan dat zelfstandigen gemiddeld 33% van hun omzet maken bij hun belangrijkste opdrachtgever. Bekijk dus wie dat voor jou is en onderzoek de mogelijkheden om je diensten of opdrachten uit te breiden. Dit is een gemakkelijke manier om meer inkomsten te genereren.

3. Kasstroom

Het creëren van een kasstroom moet je belangrijkste financiële doel zijn. Het beheren van kapitaal is van groot belang als je ervoor wilt zorgen dat rekeningen op tijd worden betaald.

Het feit dat je bedrijf winstgevend is, betekent niet dat je hier minder serieus mee om moet gaan. Veel bedrijven zijn failliet gegaan, terwijl ze er op papier winstgevend uitzagen

Heb je zelf niet zoveel verstand van administratie, dan kun je overwegen een specialist in te huren. Laat hem de kasstromen in de gaten houden en overleg voordat je grote financiële beslissingen maakt. Het kost misschien wat geld om een mannetje in te huren, maar het verdient zich op de lange termijn mogelijk terug. Daarnaast houd je meer tijd over, die je weer kunt steken in je onderneming.

4. Ontwikkeling

Tot slot moet ontwikkeling een topprioriteit zijn. De economie, klanten en sectoren zijn onderhevig aan verandering. Stoom je bedrijf klaar voor nieuwe situaties.

Wanneer je meer ervaring opdoet als ondernemer zal je leren belangrijke, constante wijzigingen aan te brengen in je producten of diensten. Blijf flexibel. Alleen door je aan te passen, word je een succesvolle ondernemer.

Check ook: Aan de slag als zzp'er: zo kun je je plannen financieren

Gerelateerde Tools