IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waardevast autorijden: zo doe je dat

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Die dure stereo-set ziet er wel goed uit. Of ga je voor een luxe zonnedak en lederen bekleding? Daar kun je mee thuiskomen!

Helaas helpen dit soort dingen niet de waarde van je auto te verhogen. En dat is jammer, want na verloop van tijd wil je wellicht weer een nieuwe aanschaffen en de oude voor een mooie prijs doorverkopen of inruilen.

Door wat minder op de extraatjes te letten en wat meer op de basis van een auto (denk aan het model, het merk, de kleur), kun je een waardevaster voertuig aanschaffen.

Publiek

Om te beginnen is het goed om stil te staan bij het feit dat er een verschil zit in de wensen van consumenten die een auto nieuw kopen en die er een van de tweedehandsmarkt halen. Beide groepen letten op andere aspecten.

Autokopers op de tweedehandsmarkt hechten over het algemeen minder waarde aan technologie en comfort. Stoelverwarming, lederen bekleding of parkeersensoren zijn voor hen minder belangrijk.

Deze extraatjes zullen uiteraard ook niet de waarde van een auto verminderen, dus kies er vooral voor wanneer je weet dat je er veel plezier aan zult beleven. Reken alleen niet op een (veel) hogere prijs voor je auto, wanneer je deze verkoopt.

Andere aspecten kunnen er wel voor zorgen dat je voertuig waardevaster blijft. Maar voordat je je rijk rekent: een auto is bepaald geen investering. In het eerste jaar neemt de waarde van een auto al enorm af. Toch behouden bepaalde voertuigen wat beter hun waarde, dan andere. Waar moet je rekening mee houden?

Merk en model

Het merk auto dat je aanschaft is enorm belangrijk. Gelukkig is op internet vrij goed te achterhalen welke merken het goed doen op de doorverkoopmarkt. Zo deed Z24 onderzoek naar welke auto’s het meest waardevast zijn.

Hieruit blijkt dat niet Duitse, maar Zuid-Koreaanse en Japanse auto's meer opleveren. De prijzen van de auto’s uit deze landen dalen met gemiddeld 11,29% (Japan) en 11,32% (Zuid-Korea) per jaar terwijl Duitse auto's een gemiddelde waardedaling hebben van 13,69%.

Een half jaar eerder publiceerde Autotelex, een grote leverancier van voertuiggegevens, een lijst van de meest en minst waardevaste auto's op de Nederlandse markt. Zo kan de Volkswagen Up rekenen op een restwaarde van 70% na drie jaar. Best indrukwekkend!

Zustermodellen Skoda Citigo en Seat Mii vullen de top drie verder aan. Auto's die veel afschrijven zijn de Chrysler Grand Voyager en de elektrisch aangedreven Renault Fluence ZE (overigens al uit de productie). Ook enkele andere elektrische wagens schrijven veel af. De hele lijst vind je hier.

In het algemeen doen Honda en Toyota het vaak goed in de lijstjes. In het duurdere segment schrijven Mercedes en Lexus relatief niet zoveel af.

Locatie, locatie, locatie

Het lijkt wel vastgoed. Maar ook voor auto's is locatie belangrijk. Cabrio's doen het niet zo goed in Nederland op de tweedehandsmarkt. Je kunt er (als je mazzel hebt) immers maar enkele maanden van genieten.

Als je in een warm land woont is dat natuurlijk weer een ander verhaal. De mensen die in Nederland een cabrio kopen, hebben vaak wat meer geld te besteden en zullen minder snel op zoek gaan naar een tweedehandsje.

Unieke smaak

Sta ook even in de schoenen van de volgende koper. Kan hij de gele kleur van je auto wel waarderen? Vaak niet. In dat geval wordt het moeilijker om iemand te vinden die dezelfde smaak heeft als jij en dat gaat ten koste van de waarde van je auto. Hetzelfde geldt voor spoilers en dergelijke aanpassingen.

Het zijn kleine en simpele dingen om op te letten bij het aanschaffen van een zo waardevast mogelijke auto. 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›