IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier tips om te besparen op je vliegtickets

Het vakantieseizoen komt er aan. Voor velen het ideale moment om een reisje te boeken. Wellicht reis je graag met de trein of met de auto, maar voor de verre bestemmingen is vliegen vaak de beste (en snelste) optie.

Maar vaak is dat ook een dure optie. Alhoewel... dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt aardig besparen op je tickets, als je maar weet waar je op moet letten. Dit zijn vier tips.

Lees ook: Veertig listige oplichtingstrucs waar je op vakantie mee te maken kunt krijgen

1. Tussenseizoen: lagere tarieven

Zo is het een idee om te kijken of je op vakantie kunt gaan in een tussenseizoen, waarin de vliegtarieven over het algemeen lager zijn.

Iedere tijd van het jaar kan een tussenseizoen zijn, het ligt er maar net aan waar je naartoe wilt. Wil je naar de Caraïben of Mexico, dan vlieg je goedkoop in juni of begin juli, terwijl het tussenseizoen in Kenia en Tanzania plaatsvindt tussen juni en september.

Nederlandse boekingssites houden in hun prijsbepaling rekening met de periode waarin veel Nederlanders hun reis boeken. Het kan daardom lonen om voor een buitenlandse site te kiezen. Bijvoorbeeld de website van de luchtvaartmaatschappij zelf of een Amerikaanse vergelijkingssite als FareCompare.com.

Check ook: Vliegvertraging: de tijd loopt door tot de deuren opengaan

Let wel op: buiten het hoogseizoen op vakantie gaan kan soms wel nadelen hebben. Hotels renoveren geregeld in het tussenseizoen. Dat kan voor irritaties zorgen, maar het kan ook voordelen hebben: kamers zijn mogelijk goedkoper te boeken. Let daarnaast op de openingstijden van musea en toeristische attracties. Deze zijn soms korter in het tussenseizoen.

2. Geen retourtjes boeken

De tijd dat retourvluchten per definitie goedkoper zijn dan het boeken van twee enkele vluchten, lijkt trouwens voorbij te zijn.

Steeds vaker loont het om twee enkele vluchten bij verschillende vliegtuigmaatschappijen te boeken in plaats van een retourtje bij een maatschappij. Wel kost dat misschien net even wat extra (uitzoek)werk.

3. Weet wanneer je moet boeken

En dan: wanneer moet je eigenlijk boeken? Volgens vergelijkingssite SkyScanner is het beste moment gemiddeld acht weken van te voren.

Dat gaat alleen niet altijd op; er zijn grote verschillen per bestemming. Voor de onderstaande topbestemmingen moet je bijvoorbeeld meer dan acht weken aanhouden:


Bron: Skyscanner

Dinsdagen en woensdagen blijken trouwens vaak goede dagen om zowel goedkope tickets te vinden als om te vliegen.

Ook op zaterdag vliegen is in veel gevallen goedkoper. Daarnaast is het op vliegvelden vaak minder druk in het weekend en dat kan stress verminderen bij het inchecken van bagage of het doorlopen van de veiligheidscontroles.

Check ook: Hier heb je recht op als je vlucht vertraagd is

4. Cookies wissen kan slim zijn

Binnen de vliegsector blijft het nog steeds een discussie in hoeverre luchtvaartmaatschappijen jouw ip-adres gebruiken om ticketprijzen te beïnvloeden, dat is ook nog iets om rekening mee te houden.

Het klinkt logisch dat wanneer je (veel) zoekt op vliegtickets naar New York, je dan ook echt de reis wilt maken. Sta dus niet vreemd te kijken als de ticketprijzen ineens omhoog zijn gegaan.

Hoewel luchtvaartmaatschappijen stellig ontkennen dat ip-adressen worden gebruikt voor de prijsvorming, kan het geen kwaad om je geschiedenis en cookies te verwijderen voordat je tickets bestelt. Je kunt ook op zoek gaan naar tickets in het incognitovenster van je browser of je tickets boeken op een ander adres (bijvoorbeeld op je werk).

Lees ook: Strooien met fooien: houd hier rekening mee

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›