IEXGeld

Dossiers

Profiel

Helaas, deze zes dingen zijn niet fiscaal aftrekbaar

Als je met je belastingaangifte aan de slag gaat zul je zien dat er best veel aftrekposten zijn. Daar kun je je belastbare inkomen mee verlagen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Een voorbeeld van zo'n aftrekpost: kosten die je hebt gemaakt omdat je medicatie moest kopen vanwege een ziekte of invaliditeit. Medicatie die is voorgeschreven door een arts en niet wordt vergoed door je zorgverzekeraar, welteverstaan.

Lees ook: Heb je zorgkosten gemaakt? Misschien zijn ze fiscaal aftrekbaar.

Cannabis als aftrekpost?

Een man die vanwege pijnklachten cannabis gebruikte had dat wellicht niet helemaal begrepen. Zijn arts schreef hem medicinale cannabis voor, die hij kon kopen bij de apotheek. Maar omdat cannabis in de coffeeshop goedkoper was kocht de man een deel ervan daar.

Vervolgens probeerde hij het complete bedrag - 5475 euro - als aftrekpost op te voeren. De belastinginspecteur vond het niet oké; er volgde een rechtszaak, die de cannabisgebruiker uiteindelijk verloor.

Check ook: Dossier Belastingaangifte 2015

Kansloze aftrekposten

Met zoiets hoef je dus niet bij de Belastingdienst aan te komen. En uit de categorie kansloze aftrekposten zijn nog wel meer kaarten te trekken.

Hieronder: nog vijf dingen die je beter maar buiten beschouwing kunt laten als je je aangifte doet.

1. Al die uren in de sportschool

Er zijn mensen die hun sportkosten - zoals het abonnement op de sportschool of voetbalclub - van hun inkomen proberen af te trekken. Zij voeren dit bijvoorbeeld op als preventieve ziektekosten, maar het is niet de bedoeling dat je dat doet, schrijft Geld&Recht.

2. Afvallen op eigen initiatief

En als je niet op medisch advies maar geheel vanuit jezelf aan het afvallen bent, dan mag je de daarvoor gemaakte kosten in geen geval aftrekken.

3. Je eigen bijdrage en eigen risico

Ook niet proberen: je wettelijk verplicht eigen risico en je eigen bijdrage zorgverzekeringswet als aftrekpost opvoeren. En nee, je kunt ook betaalde premies voor je zorgverzekering niet aftrekken.

4. Pensioenbetaling aan ex vanuit een fonds

Moet je pensioen betalen aan je ex-partner - of aan meerdere ex-partners - en wordt de betaling rechtstreeks vanuit het pensioenfonds geregeld? Dat bedrag is voor jou dan niet fiscaal aftrekbaar.

5. Schenken aan je kids

Schenken aan goede doelen kan fiscaal gezien best aantrekkelijk zijn. Soms zijn giften die je bij leven doet aftrekbaar. Maar dit geldt nadrukkelijk niet voor schenkingen aan bijvoorbeeld je kinderen, aldus Geld&Recht.

Lees ook: Check deze zes tips voordat je met je belastingaangifte aan de slag gaat

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 23 mei 2018 12:30 0
    Medicinale Cannabis kan wel degelijk een aftrekpost zijn. Echter is het uit de Coffeeshop niet toegestaan. Aan eisen voldoen
    "Medicinale cannabis is alleen verkrijgbaar op doktersrecept en de verantwoordelijkheid voor het voorschrijven ligt bij de arts. Als de zorgverzekeraar de medicinale cannabis niet vergoedt, kan de gebruiker de kosten aftrekken als zorgkosten"
    Bron: www.telegraaf.nl/nieuws/858235/medici...

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›