IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wie spaart levert geld in. En het wordt er niet beter op.

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat de spaar- en hypotheekrentes momenteel ontzettend laag zijn. Ze staan op het laagste niveau in tien jaar. Zeer prima als je een huis gaat kopen, maar tamelijk funest voor je spaargeld.

En die spaarrente kan nog lager, schrijft het FD vanmorgen. Of nee, dat moet zelfs: volgens topbankiers van de Nederlandse grootbanken is de marktrente nu dusdanig laag, dat de huidige spaartarieven niet gehandhaafd kunnen worden.

Momenteel geven ING, Rabobank en ABN Amro 1% rente op hun eenvoudigste vrij opneembare (internet)spaarrekening. En de vraag is nu niet of die rente nog lager wordt, maar wanneer een van de banken de eerste stap durft te zetten.

Lees ook: Hoi ABN Amro, wil je ons geld nog wel hebben?

Een dure aangelegenheid

Het was al langer zo dat je er niet op hoefde te rekenen dat je geld zou gaan verdienen met sparen. Misschien kon je je vermogen enigszins in stand houden, maar daarmee hield het dan ook op. En met de huidige rentes is het ook geen kwestie van in stand houden meer; sparen wordt eigenlijk een dure aangelegenheid.

Reken maar even mee. Over je spaargeld boven de 21.330 euro moet je vermogensrendementsheffing van 1,2% betalen. Als je 1% rente krijgt en tegelijkertijd 1,2% belasting moet betalen, dan kom je uit op een 'groei' van -0,2%. Zou je - bijvoorbeeld - nog maar 0,9% rente krijgen, dan is dit in werkelijkheid -0,3%. Er is eigenlijk geen sprake van een toename, je levert in.

Check ook: Tja, die spaarrente. The story continues.

Uitgeven of beleggen?

Pieter Lakens van het FD geeft nu als tip dat je je geld misschien maar gewoon uit moet geven ("die steun in de rug kan de economie wel gebruiken"). Een troostende gedachte is dan dat er sprake is van deflatie - ook al is het maar 0,2% - waardoor je geld eenvoudig gezegd wat meer waard wordt. Je kunt dus wel ietsje meer kopen van het geld dat je nu hebt.

Maar goed, door uit te geven bouw je natuurlijk geen vermogen op. Was dat wel je oorspronkelijke plan toen je je spaarrekening opende? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar alternatieven waarvan je op termijn wél rijker wordt, in plaats van armer. Wij zouden zeggen: ga eens beleggen.

Check ook: Dus je wilt beleggen, maar je hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›