IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes vragen om te stellen voor je iemand je geld laat beleggen

Ooit was het een voorrecht van de upper class: je kapitaal laten beheren door een echte vermogensbeheerder. De sjiekste vermogensbeheerders heten nog steeds 'private banker', stammend uit de tijd dat de (vooral Britse) landadel niet met zoiets ordinairs als geldzaken geconfronteerd wenste te worden.

De private bankers van toen waren dienstige meneertjes, die achter de schermen zorgden voor het beheer van het estate. Van het beleggen van het vermogen tot "walking the client's dog", een uitdrukking die nog steeds symbool staat voor extreme klantgerichtheid in het bankwezen. 

Van die extreme dienstbaarheid is weinig meer over. Misschien ging dat wel mis toen de vermogensbeheerders zichzélf sjieker dan hun clientèle begonnen te vinden. Maar goed, die tijd is gelukkig ook alweer zo goed als voorbij. In het internettijdperk is vermogensbeheer een financiële dienst als alle andere geworden: of je een duur kantoor aan de gracht wil of een volledig online beheerder die je nooit persoonlijk spreekt maak je gewoon zelf uit.

Goedkoopste auto

Er komt ook niemand meer je hond uitlaten, vermogensbeheer anno 2014 is vooral een oplossing om je vermogen verstandig te beleggen. Danwel om te kunnen behouden wat je hebt, danwel om je kapitaal te laten groeien om er later leuke dingen mee te doen - zoals genieten van een goed pensioen.

Daar wil een moderne consument niet te veel voor betalen, dus zijn er meerdere vergelijkingssites waar je vermogensbeheerders met elkaar kunt vergelijken. Op kosten - en bij de betere vergelijkers ook op behaalde rendementen. Handig, maar het kan toch lonen om iets verder te kijken dan dat. 

Zo'n vergelijkingssite kan je op weg helpen, maar goed vermogensbeheer kenmerkt zich door meer dan alleen maar lage kosten en wat positieve resultaten in eerdere jaren. Of, zoals een vermogensbeheerder het zegt: "je kunt wel gaan voor de goedkoopste auto die het hardst kan rijden, maar waarschijnlijk zijn andere dingen net zo belangrijk, zoals de zuinigheid, de laadruimte en de veiligheid." 

Dat is waar. Dus stel rustig een shortlist van vermogensbeheerders samen op basis van zo'n vergelijkingssite, maar ga met dat lijstje in de hand ook eens op zoek naar de antwoorden op deze vragen:

1. Wie beheert mijn geld? 

Zit er daadwerkelijk iemand aan de knoppen als het om het beheer van jouw portefeuille gaat of maak je deel uiit van een groot, anoniem geheel? Dat laatste is zeker niet bij voorbaat slechter - want goedkoop en efficiënt - maar als je bijvoorbeeld de behoefte voelt om af en toe met iemand te spreken over je beleggingen en de gevoerde strategie, is het wel zo handig dat je die persoon ook aan de lijn kunt krijgen - en dat die persoon niet met een telefoonscript voor zijn neus in een callcenter zit.

2. Wat is de strategie bij bepaalde (ramp)scenario's?

Voor een groot aantal mensen betekent vermogensbeheer in de eerste plaats dat hun vermogen veilig is. Pas in de tweede plaats verwachten ze dat het aangroeit. Kosten en rendementen uit het verleden zeggen niet zo heel veel over het risicobeheer. Vraag daarom eens wat een vermogensbeheerder doet bij extreme marktsituaties: als de rente plots stijgt of de beurs crasht. Hoe doorstond deze beheerder de crash van 2008? Of korter geleden, de beurscorrectie van deze zomer? Wat doet een beheerder om te voorkomen dat je bij een nieuwe crisis willoos mee naar beneden wordt gezogen?

3. Wat noemt deze beheerder 'veilig'?

Afhankelijk van je risicoprofiel wordt je portefeuille meestal opgedeeld in veilige beleggingen en wat riskanter beleggingen. Traditioneel zjn obligaties de veiliger beleggingen en aandelen de riskantere. Maar de verwachte rente op (staats)obligaties is nu zo laag dat je je kunt gaan afvragen of dat soort veiligheid eigenlijk nog wel zo veilig is. Wat gebeurt er als de rente stijgt? Dan lijd je waarschijnlijk verlies op obligaties.

Lees ook: Raar dat er steeds meer wordt gespaard als de rente laag staat

Vraag eens welke visie jouw (mogelijke) beheerder daar op heeft. Wordt daar over nagedacht? Is er een plan voor als de rente gaat oplopen? Aan jou uiteraard om te bepalen of je dat antwoord zinnig en/of toereikend vindt.

4. In welke producten beleg ik eigenlijk?

Vermogensbeheerders die prat gaan op hun lage kosten beleggen vaak in indextrackers, goedkope producten die een beursindex volgen. Beheerders die een actievere aanpak hebben - en een eigen visie op de markt - zijn vaak iets duurder. Check om te beginnen eens wat voor producten er in een standaardportefeuille zitten.

Zo zijn er ook beheerders die vooral producten uit de eigen 'fabriek' gebruiken. Andere beheerders hebben juist wat exotischer producten in portefeuille, zoals hedgefunds, vastgoed, grondstoffen of bijzondere beleggingsfondsen. Snap je wat er in zo'n portefeuille zit? En past het bij de strategie zoals die wordt uitgelegd?

5. Kan ik mijn geld snel vrijmaken?

Geld beleggen is één ding, maar hoe makkelijk kan een beheerder dat geld weer vrijmaken als je het - onverhoopt - weer snel nodig hebt? Uiteraard moet iedere vermogensbeheerder netjes je geld terugstorten als je daarom vraagt, maar sommige beleggingen zijn niet zo 1-2-3 uit de markt terug te halen. Denk aan vastgoed-cv's, hedgefunds, weinig verhandelde aandelen en dergelijke. Vraag eens hoe snel een beheerder je portefeuille liquide kan maken.  

6. Welke kosten worden er nog meer in rekening gebracht?

Een vermogensbeheerder rekent beheerskosten, maar dat is niet de enige kostenpost waar je mee te maken krijgt. Als je een kostenvergelijker gebruikt, probeer dan ook uit te vinden welke kosten er wel en welke er niet in die vergelijking worden meegenomen. Hier vindt je een overzicht van alle mogelijke kostenposten. Vraag eens aan je kandidaat-beheerder hoe het met al die overige kostenposten zit.  

Check ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Gerelateerde Tools