IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je krijgt niet altijd een schadevergoeding na een aanrijding met een dier

Enig idee hoeveel dieren er jaarlijks omkomen in het verkeer in Nederland? Nou, als volgt:


Bron: Wegwijs.nl

Vooral egels en konijnen hebben het niet makkelijk, zo blijkt. Treurig, en daarnaast kan het voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

Bovendien kun je door zo'n aanrijding ook nog eens behoorlijke materiële schade krijgen. Zo levert een aanrijding met een groot dier, zoals een hert, al gauw zo'n 1.900 euro aan schade op, zegt Wegwijs.

Lees ook: Ongeregistreerd rondrijden: geen goed idee

Vergoeding? Afhankelijk van je verzekering

En het is nog maar de vraag of je die schade vergoed krijgt. Dat hangt af van het soort dier en de autoverzekering die je hebt.

Wild
Met alleen de WA-verzekering krijg je geen vergoeding als je een wild beest aanrijdt.

De schade is wel gedekt als je een beperkt casco-verzekering (ofwel WA-plus) of een all risk-verzekering hebt.

Huisdieren
Het is een ander verhaal wanneer je een (loslopend) huisdier aanrijdt. Het baasje van het dier is aansprakelijk en daarom moet hij of zij ook de aangerichte schade vergoeden.

Als je alleen een WA-verzekering hebt moet je die vergoeding zelf regelen. Je moet de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen - dat kan een flinke klus zijn. Je rechtsbijstandsverzekering kan je er bij helpen.

Wanneer je een beperkt casco-verzekering of all risk-verzekering hebt kun je de schade melden bij je verzekeraar. Die zal de schade dan voor jou verhalen.

Doorrijden is strafbaar

Volgens Wegwijs ben je strafbaar als je doorrijdt nadat je een dier hebt aangereden. Je moet altijd melding doen bij de politie.

Benader ook altijd zo snel mogelijk je verzekeraar. En maak foto's van de schade. Die kunnen, samen met een ingevuld schadeformulier, van belang zijn als je verzekeraar de schade gaat beoordelen.

Check ook: De wereld verbeteren èn geld besparen: auto of ov?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›