IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ongeregistreerd rondrijden: geen goed idee

Rijden in een auto met een ongeldig kenteken. Lijkt mij zeer onprettig, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. In Amsterdam rijdt een groot aantal spookauto's rond, meldde het RTL Nieuws begin deze week.

Het zijn auto's met kentekens die niet officieel zijn geregistreerd: kentekens van voertuigen die volgens de RDW zijn gesloopt of geëxporteerd. Overigens zal Amsterdam vast niet de enige stad zijn waar dit gebeurt.

De kosten ontlopen

Wat een bestuurder er aan heeft? Hij ontduikt op die manier flitsboetes en belastingen. En hij is onvindbaar. Zo zou hij zijn voertuig zelfs kunnen gebruiken voor criminele activiteiten, mocht hij dat willen. 

Het is totaal niet de bedoeling dat je zoiets doet, natuurlijk, en ook helemaal niet slim: hoe verzeker je je auto dan, bijvoorbeeld? Wat doe je als je een ongeluk krijgt? Bovendien: als je wordt betrapt, dan moet je betalen. Zo bestaat er een boeteregeling bij het niet betalen van wegenbelasting. Je moet je ernstig afvragen of de voordelen - zo noem ik ze maar even - opboksen tegen de nadelen.

Er zijn veel betere (en vooral: eerlijkere) manieren te bedenken om minder geld aan je auto kwijt te zijn. En dan gaat het niet eens alleen om manieren om brandstof te besparen - al kun je daar ook al een heel eind mee komen.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten

Check de wegenbelasting

Dat je flitsboetes kunt voorkomen door je simpelweg netjes te gedragen, dat is nogal wiedes. Echter, die wegenbelasting is er nou eenmaal.

Maar wie een paar berekeningen maakt, weet dat de uiteindelijke kosten nogal kunnen verschillen per type voertuig, per regio, per brandstofsoort. Woon je in Noord-Holland en heb je een personenauto van 2500 kilo die op benzine rijdt, dan betaal je per kwartaal 415 euro (1660 euro per kalenderjaar).

Dat geld besteed je liever ergens anders aan, dat behoeft geen uitleg. Kijk daarom vooral even verder. Want voor eenzelfde soort auto in een iets lagere gewichtsklasse betaal je al minder belasting.

En voor een personenauto die niet meer dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot betaal je, in ieder geval tot 2016, überhaupt geen wegenbelasting. Om de aanschaf van CO2-zuinige auto's aantrekkelijker te maken, is de aanschafbelasting overigens lager naarmate een auto minder CO2 uitstoot.

Let wel even op: het is uiteraard niet in een paar zinnen te zeggen welke auto je het beste kunt kopen om per saldo goedkoper uit te zijn. Staar je niet blind op wegenbelasting! Want bij een auto met relatief laag belastingtarief kan de aanschaf en het onderhoud alsnog duur zijn.

Auto langere tijd bij de deur

Waarom zou je betalen voor je auto als je er toch niet in rijdt? Als je auto gedurende een langere periode niet wordt gebruikt, kun je je kenteken laten schorsen. Dit kan voor maximaal een jaar. Doe je dit, dan hoef je tijdelijk geen wegenbelasting en APK- en WA-verzekeringskosten te betalen. Kan behoorlijk wat geld schelen. 

Zo'n schorsing kost wel een paar euro (rond de 70), maar dat valt waarschijnlijk in het niet bij de kosten die je anders zou maken.

En dan nog iets: je autoverzekering

Tot slot: check regelmatig of de premie van je autoverzekering nog bij je persoonlijke situatie past. Hij kan aanzienlijk lager worden naarmate je meer schadevrije jaren hebt, of als de waarde van je auto daalt. Vergelijk verzekeringen met elkaar, stap desnoods over.

De - korte - conclusie is eigenlijk dat het, wil je je autokosten minimaliseren, vooral zaak is dat je de boel goed in de gaten houdt en een stel slimme keuzes maakt. Op die manier kun je best wat geld besparen. Daar heb je helemaal geen ongeldig kenteken voor nodig.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›