IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vliegvertraging: de tijd loopt door tot de deuren opengaan

In de categorie geld terug bij vertraging: als je vlucht vertraagd is heb je soms recht op verzorging of een vergoeding. Zo kun je 250 euro terugkrijgen als je drie uur of later dan gepland aankomt op je eindbestemming (bij een vlucht tot en met 1500 kilometer) - een overzicht van al je rechten vind je hier.

Maar hoe wordt deze vertraging dan precies berekend? Volgens vliegtuigmaatschappij Germanwings is het moment van landen het meetpunt.

Een passagier die van Salzburg naar Keulen vloog vindt dit kennelijk niet. Zijn vliegtuig landde twee uur en 58 minuten later gepland, en daarom zou hij - naar de mening van de maatschappij - geen recht op een vergoeding hebben. Vond-ie niet oké.

Vóór het vliegtuig vertrok was er sprake van een vertraging van drie uur en tien minuten. Na de landing duurde het nog heel even voor de passagiers naar buiten konden: op het moment dat de deuren opengingen, was er sprake van een vertraging van drie uur en drie minuten.

De passagier spande een zaak aan en kreeg gelijk: het Europese Hof van Justitie stelt dat vliegtuigen pas officieel zijn aangekomen als passagiers niet meer beperkt zijn in hun vrijheid - dus als de deuren geopend zijn en iedereen naar buiten kan.

Daarom telt wachttijd op de grond mee bij het bepalen van je vertraging. En al gaat het maar om een paar minuten: ze kunnen een aardig verschil maken.

Lees ook: Hier heb je recht op als je vlucht vertraagd is

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›