IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weet jij wat je precies betaalt voor stroom?

Het FD kopte er groot mee, gisteren: 'Stroomprijzen zijn veel te schimmig'.

Als consument ben je lang niet altijd goed op de hoogte van wat en waarvoor je precies betaalt aan je energieleverancier. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), en die vindt dat het anders moet.

Blijven hangen door onwetendheid

Want doordat sommige bedrijven niet laten zien hoe hun stroomtarief precies is opgebouwd, kun je de prijzen van verschillende leveranciers nauwelijks met elkaar vergelijken. De Consumentenbond zegt dat de leveranciers daar zelf baat bij hebben: de onduidelijkheid houdt veel klanten op hun plek.

Zo blijf je - onwetend - misschien wel bij een veel te duur energiebedrijf zitten. En dat terwijl het helemaal niet raar is om over te stappen. Dat gebeurt bij telefoonabonnementen en zorgverzekeringen, om maar wat te noemen, regelmatig.

Hier gaat het mis

Er zijn verschillende zaken waarop je zelf kunt letten als je wilt overstappen. Je kunt een online prijsvergelijker raadplegen en kijken waar de tarieven 't gunstigst zijn. Maar met alleen die info kom je er niet. Deze punten maken het bijvoorbeeld lastig:

 • Energiebedrijven gebruiken verscheidene termen voor dezelfde dingen. En het is natuurlijk helemaal niet raar als je dan als consument niet precies weet wat overal mee wordt bedoeld. En wat moet je dan precies met elkaar vergelijken?
 • Het komt voor dat energieleveranciers stunten met prijzen. Dat geeft onderduidelijkheid, meldt NU.nl. Soms betaal je een lage stroomprijs, maar die wordt dan gecombineerd met hoge vastrechtkosten (kosten per aansluiting, die bedrijven zelf mogen bepalen). En hierdoor, schrijft het FD, kun je als je weinig stroom gebruikt toch nog duur uit zijn.

  Op de website Klimaatgids.nl vind je een overzicht van de vastrechtkosten per leverancier. Ook op Energiemaatschappijen.net kun je terecht voor veel informatie.
 • Ook (eenmalige) kortingen kunnen 't vergelijken lastiger maken. Kortingen zorgen er misschien voor dat je tijdelijk goedkoop uit bent, maar uiteindelijk wordt het vaak weer duurder - als je bij die leverancier blijft, natuurlijk.
 • Er zijn ook organisaties die collectieve inkoop van energie aanbieden, aan de hand van een energieveiling, zoals Vereniging Eigen Huis dat doet. In zo'n geval wint de goedkoopste energieleverancier die meedoet als het ware de veiling, en daarmee de klanten.

  Waar je als klant bij zo'n veiling altijd op moet letten is dat het in eerste instantie misschien lijkt alsof het allemaal niet goedkoper kan, maar het is de vraag of die leverancier ook écht het laagste tarief rekent: best een kans dat er goedkopere leveranciers zijn, die niet meededen met de veiling.

Check ook: Collectief energie inkopen: is dat altijd voordelig?

Nieuwe regels & afspraken

ACM is nu in gesprek met energiebedrijven en zegt dat er binnenkort nieuwe regels en afspraken komen. Afspraken die transparantere tarieven en duidelijkere facturen moeten opleveren.

Want, zo zegt de autoriteit, je moet als consument het aanbod van je leverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Alleen dan kun je goede keuzes maken. ACM onderzoekt ook of de energieveilingen wel goed verlopen.

Weet jij hoe je energierekening is opgebouwd? Of juist niet? Stap je misschien niet over omdat je niet weet of dat verstandig is? Laat 't weten in de reacties hieronder.

Reacties

6 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Hilterman 14 aug 2014 om 12:29 1
  Er is een ding duidelijk op mijn energie rekening, de idiote hoge afdracht aan de overheid. Energiebelasting +19% over geleverde energie INCLUSIEF Energiebelasting = 41% betaal ik te veel.
  In cijfers, totale bedrag gas/licht/meter en netwerk kosten EUR 3.040, waarvan EUR 1.270 belasting. Ook zonder die belastingen ga ik echt wel zuinig met energie om.
 2. Kees2 14 aug 2014 om 13:53 1
  De kale prijs van 1 kWh is maar ongeveer 7 eurocent (inclusief BTW). Hierbij komt dan nog de energiebelasting van ruim 14 eurocent (inclusief BTW).
  Daarnaast zijn er nog verschillende (creatief bedachte) kostenposten voor vastrecht/ meterhuur etc.
  Verder is er een vaste belastingteruggave voor niet zakelijke aansluitingen.
  Wat de prijs van de electriciteit zelf is, daar gaat het eigenlijk niet meer om.
 3. [verwijderd] 14 apr 2015 om 11:12 1
  Ik ben door mijn buren geintroduceerd met online energie vergelijken. Na wat websites bezocht te hebben is mij ook opgevallen dat niet alle websites duidelijke informatie verschaffen en ook verschillende termen gebruiken.

  Op www.onlineenergievergelijker.nl en www.gaslicht.com worden er bijvoorbeeld kennisbanken aangeboden om meer duidelijk te scheppen over de energierekening en het proces online energie vergelijken.

  Wel valt mij op dat er ook verschillen zitten in de prijzen van de online energievergelijkers. Dus ik raad iedereen aan om niet bij de eerste beste vergelijkingssite over te stappen naar een andere leverancier.
 4. [verwijderd] 5 apr 2016 om 09:20 0
  Het klopt wat A.Smeets zegt, veel vergelijkingssites geven andere tarieven weer omdat ze deals hebben gemaakt met de leveranciers zelf. Zo zie ik bijvoorbeeld op goedkoopste energieleverancier www.goedkoopste-energieleverancier.nl dat de hoogst haalbare korting bij de Nederlandse Energie Maatschappij te vinden is, terwijl dat bij gaslicht dan weer Eneco is. Door de bomen zie je het bos niet meer, wat ik wel fijn vind aan goedkoopste energieleverancier is dat ze vele artikelen op hun website hebben staan met verschillende onderwerpen over energie. Zo weet ik nu dat een dubbele meter weinig voordeel biedt ten opzichte van een dubbele meter en dat ik beter voor een enkeltarief kan kiezen.
 5. [verwijderd] 22 jun 2016 om 10:01 0
  De verschillen in prijzen kunnen ook komen doordat de online energievergelijkers andere standaardverbruiken hanteren. Zo vult www.energieleveranciers.nl bijvoorbeeld standaard een verbruik van 3000 kWh elektriciteit en 1100 m3 gas in voor een appartement met twee personen, terwijl www.energievergelijken.nl 2900 kWh en 1300 m3 gas voor een tweepersoons huishouden rekent. Nou is dit verschil miniem, maar bij een ander soort woning of grootte van het huishouden kan dit aardige verschillen opleveren!

  Naast Energieleveranciers.nl heb ik de website www.minder.nl als zakelijke energievergelijker gebruikt. Het kan voor ZZP'ers met een eigen praktijk aan huis lonen om zowel een particuliere als zakelijke energievergelijker te gebruiken om te kijken waarmee je het slimst kunt besparen!
 6. Johan D 27 mrt 2017 om 14:10 0
  Inderdaad zijn mijn bevindingen ook dat het huishouden verbruik bij iedere energievergelijker anders is. Bij www.Gaslicht.com heb ik bij een tweepersoonshuishouden een verbruik van 2700 kWh en 1200 m3. Terwijl dit bij www.onlineenergievergelijken.nl bijvoorbeeld 2500kWh en 100m3 is. Het verschil in prijs komt dan voornamelijk ook door een lager vebruik. Wel valt mij op dat de energie aanbiedingen wel wat verschillen bij alle energieleveranciers. Daarom kijk ik altijd bij meerder energievergelijkers.

6 Reacties Omhoog ↑