IEXGeld

Dossiers

Profiel

Veertig listige oplichtingstrucs waar je op vakantie mee te maken kunt krijgen

Voor zakkenrollers moet je uitkijken, dat weet iedereen. Maar sommige mensen gaan veel verder dan graaien in broekzakken van onschuldige vakantiegangers.

Op reis kun je leperds tegenkomen die heel slimme oplichtingstrucs hebben uitgedacht. Best een kans dat je daar niet zomaar doorheen prikt.

Het Britse Just The Flight maakte een infographic met de veertig grootste tourist scams, ofwel manieren waarop toeristen worden opgelicht.

Check de infographic: De veertig tourist scams van Just The Flight

Een aantal voorbeelden:

De té hulpvaardige local. Het is iemand die onzettend aardig overkomt en je helpt bij de pinautomaat of kaartjesmachine. Maar ondertussen checkt-ie je pincode. En hij steelt je portemonnee op een later ogenblik. Of hij gaat er direct al met je poen vandoor.

Het gesloten hotel. De taxichauffeur vertelt je dat het hotel waar je naartoe moet gesloten is. Da's natuurlijk helemaal niet waar. Hij noemt een andere (veel duurdere!) optie. Nog zoiets: het is voorgekomen dat louche hotels de naam van een populair hotel overnamen, en dat toeristen op die manier op de verkeerde plek terechtkwamen.

De gratis massage. Ja, gratis. Zéggen ze. Maar de masseur blijft net zo lang om je heen hangen tot je geld aan hem geeft.

De drugsdeal. Je zit in een taxi of tuktuk en de bestuurder probeert je drugs aan te smeren. Als je akkoord gaat, lopen er 'toevallig' net agenten langs die willen dat je een boete betaalt. In werkelijkheid zijn het vermomde schurken.

Het telefoontje vanuit de receptie. Er wordt naar je hotelkamer gebeld. Iemand doet zich voor als de receptionist van het hotel en vraagt of je je creditcardgegevens kunt bevestigen.

Hieronder volgt een aantal fragmenten uit de infographic:



Ben jij wel 'ns op zo'n snode wijze opgelicht tijdens je vakantie? Laat 't weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›