IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioenbeleggen is een no brainer

Beleggen kun je om honderd-en-één redenen doen, maar over het algemeen beleggen Nederlandse huishoudens voor iets in de toekomst. Voor die stip aan de horizon. Dat kan de studie van de kinderen zijn, het zeiljacht van hun dromen of – en dat zal steeds vaker gebeuren – als aanvulling op het pensioen. Laten we dat laatste even als uitgangspunt nemen, het pensioen.

Stel even dat je 40 bent en nog zo’n 30 jaar denkt te moeten werken. Daarna verwacht je nog 20 jaar te moeten rondkomen van je pensioen. Je hebt – volledig afhankelijk van je levensstandaard en luxelevenseisen – zo’n drie ton extra nodig voor die periode (15.000 euro per jaar, even geen rekening houdend met de rente) bovenop je pensioenuitkering.

Nú een rekening openen

Dan kun je nu een rekening openen bij één van de talloze beleggingsplatforms van banken en vermogensbeheerders en er elke maand een vast bedrag naar toe sluizen.

Over de afgelopen decennia leverde een beleggingsportefeuille die redelijk gelijk verdeeld was tussen aandelen en obligaties zo’n 6 tot 7% rendement per jaar op. Dat betekent dat je vanaf nu 300 euro per maand zou moeten beleggen, dertig jaar lang om bij een rendement van 6,14% tot het eindbedrag van 3 ton te komen.

Lees ook: Welk rendement heb je nodig?

Maar de rente staat historisch laag na dertig jaar van stapsgewijze rentedalingen. Dat historisch rendement is gehaald in enkele decennia waarin het rendement op obligaties niet ver achterbleven bij dat van aandelen. Nu lijkt een lange periode aangebroken waarin de rente alleen maar kan stijgen, vermoedelijk vanaf ergens in 2016 en waarin obligaties daardoor minder opleveren.

Een gemengde portefeuille die slechts 4% per jaar oplevert – en dat is volgens Pimco, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, optimistisch – vraagt al een maandelijkse inleg van 400 (in plaats van de eerdere 300 euro) om aan het doelkapitaal te komen.

Belastingvoordeel!

Maar als het pensioen het doel is, is er een oplossing die veel minder afhankelijk is van het behaalde rendement. Pensioensparen wordt door de overheid gestimuleerd met belastingvoordelen. Zo krijg je een percentage van je ingelegde geld terug van de fiscus. Wie in de hoogste belastingschaal zit, krijgt 52% van het belegd vermogen zomaar terug (waarbij wel een maximaal bedrag geldt). Vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek. Dat voordeel kan al snel oplopen tot meerdere duizenden euro’s per jaar.

Natuurlijk is er geen gratis lunch. Het geld staat vast tot de vastgelegde einddatum (de voorziene pensioendatum) en het tegen die tijd opgespaarde kapitaal moet daarna stapsgewijs worden uitgekeerd over een periode van vijftien tot twintig jaar. En dan moet er wel belasting over betaald worden. Maar dat percentage ligt een stuk lager dan het fiscale voordeel van nu. Geen gratis lunch dus, maar wel eentje met forse korting. Daar komt nog bij dat het geld op de pensioenbeleggingsrekening vrijgesteld is van de 1,2% vermogensrendementsheffing die je op een gewone beleggingsrekening wel af moet dragen.

En dat het geld vaststaat tot de einddatum lijkt misschien een beperking, maar het is het beste dat pensioenbeleggers kan overkomen. Want nu kun je het niet onderweg opnemen en uitgeven. Aan dat jacht-van-je-dromen, bijvoorbeeld. Om dan later met een pensioengat te zitten. Fiscaal gestimuleerd pensioenbeleggen is een no brainer voor iedereen die echt voor zijn pensioen belegt. Je bent een dief van je eigen pensioen als je dat voordeel laat liggen.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Gerelateerde Tools

Reacties

9 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Warren Buffet Fan 24 juli 2014 09:07 0
    Fiscaal vrijgesteld sparen kan dacht ik alleen met een bankspaar rekening bij een van de grotere banken. Daar wordt alleen een vast rente percentage gegeven. Een fiscaal vrijgestelde beleggingsrekening bij een van de online brokers, DeGiro/Today/Lynx waarmee je zelf vrijheid hebt om te beleggen waarin je wilt, is mij niets bekend.
  2. Peter van Kleef 24 juli 2014 10:50 0
    Beste WBF,

    Ik doe het zelf via Brand New Day. Redelijk beperkt productaanbod (alleen select groepje indexfondsen), maar ja, het gaat uiteindelijk om het fiscaal voordeel, hè :-)
    Kosten zijn ook nog eens relatief laag.

    met groet,
    PvK
  3. Warren Buffet Fan 24 juli 2014 11:53 0
    Dat is precies het probleem met deze 'oplossing' je bent niet vrij om bij een online broker een account te openen en daarop vervolgens te kunnen handelen alle beschikbare aandelen/opties/obligaties/grondstoffen. Een beperking van sparen of beleggen in een beperkt aantal indexfondsen is niet meer van deze tijd.
  4. Peter van Kleef 24 juli 2014 12:18 0
    Best WBF,

    Spelen met opties, voor je pensioen? Good luck!
    Juist de eenvoud van het concept maakt het aantrekkelijk. Eenvoud is wat je nodig hebt voor een goed pensioen.

    Opties, turbo's, grondstoffen (wat bijna altijd via futures gaat) is prima voor een 'gewone' portefeuille, maar voor een pensioenbelegging gelden andere kernwaarden: eenvoud, discipline (lees: weinig transacties), lage kosten.

    En zoals in het artikel vermeld, misschien blijf ik met het beperkte aanbod aan indexfondsen iets achter op een portefeuille die ik zelf zou samenstellen (geen garantie, wat dat betreft), maar het belastingvoordeel is vele malen groter dan dat.

    Eenvoud is onuitputtelijk.

    PvK
  5. Warren Buffet Fan 24 juli 2014 12:23 0
    Opties kan je ook aanschaffen ter bescherming van de aandelen portefeuille Peter. Gegeven de lange termijn waar je voor je Pensioen voor opbouwt wil je juist kunnen beleggen in aandelen waarin jij op lange termijn toekomst in ziet. Of landen regio's. Dat lukt je niet met een paar generieke index producten. Daarnaast is dit 'pensioen' geld wel jouw eigen geld waar je de vrijheid over zou moeten hebben om er mee te doen wat jij zelf wilt (afgezien van voortijdig opnemen natuurlijk).
  6. Peter van Kleef 24 juli 2014 12:39 1
    Beste WBF,
    Natuurlijk kan dat, maar voor de doorsneebelegger is dat niet echt aan te raden. De doorsneebelegger die niet heel veel verstand van beleggen heeft, maar moet beleggen als pensioenaanvulling.
    Die kan een prima solide portefeuille maken met een mix aan indexfondsen (aandelen wereldwijd, Europa, Emerging markets, smallcaps) en een aantal obligatiefondsen.

    Nogmaals, ik blijf het herhalen tot het kwartje - of omgerekend 11,3 eurocent - valt): het gaat in dit concept vooral om het belastingvoordeel. Als de portefeuille die ik heb al suboptimaal zou zijn, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de 52% van de jaarlijkse inleg die ik terugkrijg van de fiscus.

    PvK
  7. Warren Buffet Fan 24 juli 2014 13:49 0
    Die 52% voordeel die jij noemt: Je weet niet wat jij aan IB gaat betalen in 2030-2045 als deze rekening moet gaan uitkeren. Wie weet wordt dan door de vergrijzing en solidariteit met Zuid-Europese (waar geen pensioenen zijn maar wel een verouderende bevolking) de IB voor 65+'s ook opgehoogd naar 52%.
  8. Peter van Kleef 24 juli 2014 15:07 1
    WBF
    52% minus de IB tegen die tijd, ja, zoals in het artikel vermeld. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar er is nu geen reden om aan te nemen dat het voordeel tegen die tijd zo klein is, als nu door jou geschetst wordt.
    En als er zwerfafval of een meteoriet uit de ruimte tegen de aarde botst voor 2045, dan heb je ook niks aan obligaties en opties en dergelijke. Laten we rekenen met wat we kunnen zien en voorzien, niet met onwaarschijnlijkheden.

    :-)
  9. h980577. 8 maart 2017 20:07 0
    Meer opties (op komst):

    Nu beschikbaar:
    www.fondsnieuws.nl/nieuws/degiro-lanc...

    Binck zegt binnenkort te volgen.

9 Reacties Omhoog ↑