IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zonnepanelen: ja/nee

Is het in Nederland – met zo weinig zonne-uren – eigenlijk wel lucratief om over te gaan tot aanschaf van zonnepanelen?

Ja, zonnepanelen werken namelijk niet alleen op zonlicht maar zetten ook indirect licht om in energie. Het aantal heel zonnige dagen is dus niet relevant voor de hoeveelheid energie die je op kan wekken.

Een zonnepaneel werkt het meest optimaal als-ie in een hoek van 35 graden ten opzichte van de grond vol op het zuiden is gemonteerd, maar een paneel op het oosten of westen vangt ook nog altijd 85% licht op. En ook in de winter wekken de panelen energie op.

Voor het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen wordt gewerkt met het gemiddelde aantal zonne-uren per jaar per vierkante meter. Dit is voor Nederland vastgesteld op 1000

De opbrengst van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is de hoeveelheid stroom bij een instraling van 1 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2). De hoeveelheid energie is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte en het soort zonnepanelen.

Een gemiddeld Nederland gezin (van vier personen) gebruikt gemiddeld zo’n 3500 kWh per jaar. De meest gangbare zonnepanelen wekken onder ideale omstandigheden 240 Wp per jaar op (1Wp staat gelijk aan 0,85 kWh). Met één paneel wek je dan dus per jaar ongeveer 204 kWh op.

Dus als je helemaal zelfvoorzienend wil worden (wat het elektriciteitsdeel van je nutsrekening betreft), heb je 17,2 (dus 18) zonnepanelen nodig. Maar dan heb je wel een dak nodig van 15 bij 2 meter (een gemiddeld paneel is 0,8 bij 1,5 meter). En dan moet er op dat dak ook nog genoeg ruimte zijn voor alle panelen.

Maar je hoeft natuurlijk niet helemaal zelfvoorzienend te zijn. Met vier of vijf panelen verdien je wel al een deel van je energierekening terug.

Hoeveel kost een paneel?

Het is verstandig om bij een aantal leveranciers offertes aan te vragen. Op zonne-energie-feitjes kan je bijvoorbeeld heel makkelijk met het invullen van een online formulier vijf offertes aanvragen.

Gemiddeld kost één paneel tussen de 300 en 400 euro, maar dan moet je 'm ook nog laten installeren. En dat kost zo’n 500 euro. De installatiekosten worden naarmate je meer panelen besteld verhoudingsgewijs minder.

De grote vraag is natuurlijk, hoelang duurt het voor je je investering eruit hebt.

Stel je investeert in zes zonnepanelen, dat kost dan ongeveer 2000 euro plus circa 700 aan installatiekosten, een investering van 2700 euro. Met zes panelen wek je in een redelijk ideale situatie ongeveer 1224 kWh op. De prijs voor 1 kWh ligt nu (juni 2014) rond de 0,214 (inclusief BTW en belastingen), dus je bespaart 261 euro op je jaarkosten voor stroom.

In ongeveer tien jaar heb je in deze situatie de investering terugverdiend (261 maal 10). Is jouw dak ideaal om de panelen in de perfecte hoek op te stellen, dan gaat het sneller. 

Zelf doen?

Je kan de installatiekosten besparen door ze zelf te installeren, helemaal als het om een paar panelen gaat is dat goed te doen. Een kwestie van de handleiding zorgvuldig volgen.

Er zijn wel wat restricties aan het plaatsen van zonnepanelen. Zo mag je ze niet zomaar overal plaatsen. Voor monumenten of beschermede stads- of dorpsgezichten moet je een vergunning aanvragen.

Het ministerie van VROM heeft een brochure samengesteld met de regels rond het plaatsen van zonnepanelen.

Omvormen

Maar met zonnepanelen alleen ben je er nog niet, je hebt altijd een omvormer nodig om de stroom terug te kunnen leveren of zelf te gebruiken. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom en die moet worden omgezet in wisselstroom, en dit doet die omvormer.

Er zijn twee soorten omvormers, licht en zwaar. Hoe meer zonnepanelen je plaatst hoe zwaarder de omvormer moet zijn. 

Belangrijk om te weten is dat een lichte omvormer gewoon in het stopcontact kan, maar een zware moet op een aparte groep in de stoppenkast worden aangesloten. Die moet je dus wel beschikbaar hebben. Anders komen die kosten er ook nog bij. De kosten van de omvormer zitten vaak wel al in de installatiekosten verwerkt, bekijk de offertes dus zorgvuldig.

En wat is een geschikte plek voor die omvormer? Het apparaat maakt continu een zoemgeluid, dus hang 'm in de meterkast of ergens op zolder.

Levensduur?

In principe gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee, in die tijd neemt de capaciteit een paar procent af, maar het rendement is dan nog steeds voldoende. Een omvormer gaat ongeveer 15 jaar mee. Een nieuwe zware omvormer kost gemiddeld zo'n 700 euro.

Let op ook als je je hele dak vol met panelen hebt staan, zijn er nog altijd kosten die je aan je energieleverancier moet betalen. Je elektriciteitsrekening is opgebouwd uit een aantal posten. Sommige daarvan gaan omlaag als je zelf energie opwekt, maar sommige moet je nog steeds betalen:

 1. Levering elektriciteit zelf – dit betaal je aan de energieleverancier voor de afgenomen elektriciteit. Neem je minder af, dan wordt dit bedrag dus lager.
 2. Energiebelasting – dit is belasting over de energie die je afneemt. Neem je minder af, dan betaal je dus ook minder belasting.
 3. Heffingskorting – dit is een korting op de energiebelasting en is onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je gebruikt (of opwekt). Dit bedrag is voor iedereen gelijk.
 4. Vastrecht levering elektriciteit – dit is een vast bedrag dat je aan je energieleverancier moet betalen. Dit bedrag is niet afhankelijk van je verbruik.
 5. Transportkosten netbeheerder – dit zijn kosten voor het vervoeren van elektriciteit, beheren van elektriciteitsmeters en onderhouden van het elektriciteitsnetwerk. Dit bedrag is onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Een groot voordeel is dat zonnepanelen redelijk onderhoudsvrij zijn. Als de glazenwasser of schoorsteenveger ze één keer per jaar schoonveegt is het vaak al voldoende. Kosten: zo’n 40 euro. Nog goedkoper is het om zelf een à twee keer per jaar het dak op te klimmen met een emmertje en spons.

Reacties

15 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Woudsehoeve 10 juli 2014 11:58 0
  Wat een slecht verhaal. Technisch klopt het van geen kant.
  Opbrengst en vermogen worden verward, aannames kloppen niet, etc.
  Jammer dat de journalist niet even een Tweaker naar de tekst heeft laten kijken.
  link : "http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1581165" daar vind je alles wat je moet weten.

  Even dit : Het wassen van panelen is de grootste onzin, scheelt bijna niets, in Nederland regenen ze vanzelf schoon. Ga nooit gevaarlijke toeren uithalen om ze zelf te wassen, dat is het niet waard.

  En dit klopt dus echt niet :
  "De opbrengst van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is de hoeveelheid stroom bij een instraling van 1 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2). De hoeveelheid energie is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte en het soort zonnepanelen."
  Moet zijn:
  "De opbrengst Vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is de hoeveelheid stroom vermogen bij een instraling van 1 kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) en een paneel temperatuur van 25 graden. De hoeveelheid energie is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte, type en rendement van de en het soort zonnepanelen."

  1 ding klopt wel. Het is zeer lucratief om op je dak te plaatsen, ook al zijn het maar een paar.
  Goed voor je portemonnee en voor het milieu .....
  WoudseHoeve
 2. [verwijderd] 10 juli 2014 13:47 0
  Als je moet gaan lenen voor zonnepanelen of het niet leuk vindt te rommelen met snoertjes moet je er sowieso niet aan beginnen. Voor dat tientje of twee, drie per maand kun je beter een uurtje overwerken. Het sop is de kool niet waard.

  Vergeet ook niet dat je stroom nodig hebt om een omvormer te laten werken. Dus als de stroom uitvalt doet je thuis-setje het ook niet.
  Echte stand-alone systemen zijn heel wat duurder. (Accu's)

  En dan zal de rijksoverheid per 2017 ook nog eens de zonnepaneel regelingen herzien. Als het de inkomsten van de overheid teveel gaat raken hoef ik u niet te vertellen wie dat moet betalen.

  Maar als je iets zoekt om over te kletsen met de buurman of op verjaardagen lijkt het mij een prima onderwerp. Dat mag wel wat kosten.
 3. Woudsehoeve 10 juli 2014 15:57 0
  quote:

  BIUS schreef op 10 juli 2014 13:47:


  Als je moet gaan lenen voor zonnepanelen of het niet leuk vindt te rommelen met snoertjes moet je er sowieso niet aan beginnen. Voor dat tientje of twee, drie per maand kun je beter een uurtje overwerken. Het sop is de kool niet waard.

  Vergeet ook niet dat je stroom nodig hebt om een omvormer te laten werken. Dus als de stroom uitvalt doet je thuis-setje het ook niet.
  Echte stand-alone systemen zijn heel wat duurder. (Accu's)

  En dan zal de rijksoverheid per 2017 ook nog eens de zonnepaneel regelingen herzien. Als het de inkomsten van de overheid teveel gaat raken hoef ik u niet te vertellen wie dat moet betalen.

  Maar als je iets zoekt om over te kletsen met de buurman of op verjaardagen lijkt het mij een prima onderwerp. Dat mag wel wat kosten.


  Ik begrijp dat u er verstand van heeft .....
  "tientje of twee, drie" Volgens mij is het 65 euro per maand als je 3500kWh per jaar opwekt. Ik weet niet hoeveel jij verdient maar ik vind 65 euro een significant bedrag.

  "het niet leuk vindt te rommelen met snoertjes" Moet je het gewoon laten installeren door een goed installateur, hoef je zelf niks voor te doen.

  "dat je stroom nodig hebt om een omvormer te laten werken" (een belangrijk veiligheids aspect!) De stroom uitval in Nederland is tegenwoordig minimaal en te verwaarlozen! Dus dat is niet belangrijk.

  "de rijksoverheid per 2017 ook nog eens de zonnepaneel regelingen herzien" De regeling wordt "heroverwogen", dus mogelijk zelfs verbeterd. veranderingen zullen niet ingaan voor 2020, Daarnaast zal er altijd een overgangsregeling zijn. Vergeet ook niet dat onze regering heeft afgesproken dat 20% van de energie opwekking duurzaam moet worden ..... daar hebben ze de particuliere zonnepanelen voor nodig. Systemen met accu's zijn nu nog te duur maar over tien jaar mogelijk niet meer. Nu hebben we de rest van het stroom net als "accu".

  "over te kletsen met de buurman" Dat is nu net de enige reden waar je het niet voor moet doen! Geen wedstrijd "wie heeft de grootste" !
 4. [verwijderd] 11 juli 2014 10:59 0
  Beste Woudsehoeve,

  -Vijfenzestig per maand is inclusief vastrecht, dat moet je toch betalen.
  -Een installateur moet je betalen. Wil je nou wat besparen of niet?
  -De omvormer heeft stroom nodig omdat het stroomnet draait op 50Hz. Een fluctuerend zonnepaneel heeft dus hulp nodig om terug te leveren.
  De stroom valt inderdaad bijna nooit uit. (Tenzij veel mensen zonnepanelen met inferieure omvormers gaan gebruiken;-) Maar een enkele zonnepaneelbezitter komt met het manke argument dat hij dan nog stroom heeft en ik niet.

  -Voor mij valt de zonnepaneel-bezitter in het rijtje met iemand die zijn huis heeft betaald, geen persoonlijke (auto)lening, de tweede auto heeft, een boot en dan nog geld over waar je geen raad mee weet.
  Ieder ander is een vreemde snuiter die uit financiele onwetenheid of kijk-mij-nou-milieu-idealisme van die dingen aanschaft.
 5. Woudsehoeve 11 juli 2014 12:07 0
  quote:

  BIUS schreef op 11 juli 2014 10:59:


  Beste Woudsehoeve,

  -Vijfenzestig per maand is inclusief vastrecht, dat moet je toch betalen.
  Nee dit is ALLEEN de terug geleverde stroom 3500kWh * 0.22 / 12 = 64.16 euro
  -Een installateur moet je betalen. Wil je nou wat besparen of niet?
  Als je zelf geen klusser bent moet je het laten doen. Dat kost geld, waardoor je terug verdien tijd wat langer wordt.

  -De omvormer heeft stroom nodig omdat het stroomnet draait op 50Hz. Een fluctuerend zonnepaneel heeft dus hulp nodig om terug te leveren.
  Een Omvormer werkt anders als dat jij je voorstelt, een Omvormer duwt het vermogen dat door de zonnepanelen wordt opgewekt in het net. Als het net buiten de toleranties valt van frequentie of spanning schakelt hij uit, dan is er iets mis op het net.
  De stroom valt inderdaad bijna nooit uit. (Tenzij veel mensen zonnepanelen met inferieure omvormers gaan gebruiken;-)
  "inferieure" omvormers mogen in Nederland niet verkocht worden. Gebruik alleen omvormers van bekende merken. Uw (hoofd)zekering gaat er duizend keer eerder uit als dat u het net kan laten uitschakelen.
  Maar een enkele zonnepaneelbezitter komt met het manke argument dat hij dan nog stroom heeft en ik niet.
  Die zonnepaneel bezitter heeft het dus verkeerd. Daar mag u hem op wijzen. ( en komt hij vanzelf een keer achter)

  -Voor mij valt de zonnepaneel-bezitter in het rijtje met iemand die zijn huis heeft betaald, geen persoonlijke (auto)lening, de tweede auto heeft, een boot en dan nog geld over waar je geen raad mee weet.
  Kijk daar zit dus uw probleem, u kunt het niet betalen en geeft er dus maar op af zonder enige kennis.
  Ieder ander is een vreemde snuiter die uit financiele onwetenheid of kijk-mij-nou-milieu-idealisme van die dingen aanschaft.

  Beste BIUS,

  Zie ook bovenstaande opmerkingen vet gedrukt.

  "vreemde snuiter" vind ik een beetje domme classificatie. Hier mee suggereert u dat alle mensen die zonnepanelen op het dak hebben liggen "vreemde snuiters" zijn ...... Dat worden er wel erg veel.

  Voor mij is het een methode om nu en in de toekomst geld te besparen maar ook om een betere wereld achter te laten voor mijn kinderen. We kunnen nu eenmaal niet doorgaan met het opbranden van onze wereld. Ik heb een hoge hypotheek, geen tweede auto, geen boot, (maar inderdaad geen auto lening, dat is het domste waar je voor kan lenen).
  Ik wek wel mijn volledige stroom verbruik op met zonnepanelen en daarnaast heb ik zonnecollectoren voor het verwarmen van warm water voor de douche en ook nog verwarmings-ondersteuning in voor- en najaar. Mijn energie nota is erg laag waardoor ik de hypotheek makkelijker kan betalen en aflossen voor de komende 30 jaar. (Wie is hier nu een "vreemde snuiter"?)

  Ook met geleend kan de investering interessant zijn. Zonnepanelen moet je vergelijken met een deposito van 10 jaar tegen een rente van 10% per jaar. ( waarna je nog 20 jaar gratis" stroom hebt). Als je dus een speciale "groen lening" afsluit tegen 3% ? is alleen je winst wat minder. Wel gaat het energie label van je huis omhoog wat de verkoopwaarde gunstig beïnvloed.
  Als je er echter niet comfortabel bij voelt om te lenen dan moet je dat zeker niet doen! Je weet nooit hoe je situatie zich kan veranderen.

  Maar ook voor u geld, vraag eens offertes aan ( niet bij energie maatschappijen, die zijn echt te duur), bel eens aan bij mensen die al zonnepanelen hebben en vraag naar hun ervaringen, die zullen ze graag delen. Je zult versteld staan, het zijn gewone mensen, maar je moet je er wel openstellen voor nieuwe dingen en ideeën.
 6. [verwijderd] 11 juli 2014 13:33 0
  Beste Woudsehoeve,

  Betere wereld e.d. ben ik niet mee bezig. De wereld redt zich prima.

  Techniek blijft leuk.
  Zodra het financieel rendement van zonnepanelen verbetert koop ik die dingen ook. Tot die tijd heb ik simpelweg andere opties. Dat moet ieder voor zich uitmaken.
 7. Woudsehoeve 11 juli 2014 13:53 0
  quote:

  BIUS schreef op 11 juli 2014 13:33:


  Beste Woudsehoeve,

  Betere wereld e.d. ben ik niet mee bezig. De wereld redt zich prima.

  Techniek blijft leuk.
  Zodra het financieel rendement van zonnepanelen verbetert koop ik die dingen ook. Tot die tijd heb ik simpelweg andere opties. Dat moet ieder voor zich uitmaken.  Dat is dan jammer, mensen zoals jij zijn de reden voor alle rotzooi in de wereld. Die maken zich alleen zorgen om zichzelf, de rest kan stikken.

  Beter financieel rendement ?? Een TVT tussen de 5 en 7 jaar, en daarna nog 23 tot 25 jaar gratis stroom ???
  AS GOOD AS IT GETS BOY !!!

  Maar als jij beter opties hebt om financieel rendement te halen hoor ik dat graag, ben altijd op zoek naar investeringen die meer als 8% per jaar op brengen.
 8. fausto1 11 juli 2014 16:10 0
  Beste Woudsehoeve,

  Ik heb zelf aan het rendement van zonnepanelen gerekend en kom uit op 3 a`4 % per jaar. De cijfers van 8% oid die vaak gepresenteerd worden zijn niet goed. Je moet de kosten van vervanging van de omvormer (na 10 jaar), controle van de panelen meenemen. daarnaast heb je na 8 jaar (met goede berekening veel later) je kosten terugverdiend, maar voor een goede vergelijking moet je vergelijken met de situatie dat je de panelen niet aanschaft. Dan heb je het geld nog in je zak en is dit met rendement al aardig aangegroeid. Als je op die manier de vergelijking maakt is investeren in zonnepanelen niet interessant, althans niet financieel. Je moet het meer doen vanwege hobby of voor een beter milieu.
 9. Woudsehoeve 14 juli 2014 10:03 0
  quote:

  fausto1 schreef op 11 juli 2014 16:10:


  Beste Woudsehoeve,

  Ik heb zelf aan het rendement van zonnepanelen gerekend en kom uit op 3 a`4 % per jaar. De cijfers van 8% oid die vaak gepresenteerd worden zijn niet goed. Je moet de kosten van vervanging van de omvormer (na 10 jaar), controle van de panelen meenemen. daarnaast heb je na 8 jaar (met goede berekening veel later) je kosten terugverdiend, maar voor een goede vergelijking moet je vergelijken met de situatie dat je de panelen niet aanschaft. Dan heb je het geld nog in je zak en is dit met rendement al aardig aangegroeid. Als je op die manier de vergelijking maakt is investeren in zonnepanelen niet interessant, althans niet financieel. Je moet het meer doen vanwege hobby of voor een beter milieu.


  Sorry maar die 1.2% rente van een spaarrekening wordt je niet vrolijk. Als het volgens jouw berekening niet uit kan dan zou ik een nieuwe rekenmachine kopen. Mijn installatie van 12kWp is zelfs bij 18 cent per kWh ( door de lagere energie belasting) en zonder rekening te houden met prijsstijgingen maar ook met een 3% rente op geïnvesteerd kapitaal na 7 jaar terug verdient. Ik verwacht na 10 tot 15 jaar de omvormer te moeten repareren of vervangen, dat kost me maximaal 1 jaar opbrengst.
  Als je een bedrijf hebt is het verhaal nog beter, door de aftrekmogelijkheden ben je er binnen 4 jaar al uit. (moet je bedrijf wel winst maken ... )
  Mogelijk moet je je maar eens inlezen op "http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1581165"
 10. fausto1 17 juli 2014 09:31 0
  Je moet wel goed lezen wat ik schrijf. Ik zeg niet dat het niet uit kan maar dat het rendement 3 a 4 % is en geen 7 a 8 % , wat je vaak leest. jouw berekening dat je bij 3% rente op geinvesteerd kapitaal de installatie in 7 jaar terugverdiend. klopt niet. Bij 3% rendement hoort een terugverdientijd van circa 20 jaar.
 11. Woudsehoeve 4 augustus 2014 09:16 0
  quote:

  fausto1 schreef op 17 juli 2014 09:31:


  Je moet wel goed lezen wat ik schrijf. Ik zeg niet dat het niet uit kan maar dat het rendement 3 a 4 % is en geen 7 a 8 % , wat je vaak leest. jouw berekening dat je bij 3% rente op geinvesteerd kapitaal de installatie in 7 jaar terugverdiend. klopt niet. Bij 3% rendement hoort een terugverdientijd van circa 20 jaar.

  Ik lees heel goed wat je schrijft, Je kan wel roepen dat het niet klopt, maar geef je berekening maar, dan zal ik je vertellen waar je denk/rekenfout zit.
 12. maffepeerke 6 augustus 2014 11:57 0
  @woudshoeve .

  Het rendement is slecht en inkomsten onzeker op zonnepanelen zonder subsidie.
  Zie hierboven stond:
  Stel je investeert in zes zonnepanelen, dat kost dan ongeveer 2000 euro plus circa 700 aan installatiekosten, een investering van 2700 euro. Met zes panelen wek je in een redelijk ideale situatie ongeveer 1224 kWh op. De prijs voor 1 kWh ligt nu (juni 2014) rond de 0,214 (inclusief BTW en belastingen), dus je bespaart 261 euro op je jaarkosten voor stroom.

  Er van uitgaande dat het hele zooitje 20 jaar mee gaat en dat je na 2017 nog steeds kunt terugleveren onder deze voorwaarde:

  Opbrengsten ongeveer (in een ideale situatie en geen onderhoudskosten) €5200
  Ik had dat geld ook 20 jaar vast kunnen zetten voor 3,5% (met rente op rente) kom ik op €5372

  Je mag natuurlijk zeggen waar ik verkeerd geteld heb. Ik heb de omvormer nog niet meegerekend!
 13. [verwijderd] 13 augustus 2014 23:49 0
  Vergeet niet bij de rendementsberekeningen dat je nog steeds de BTW van de aankoop en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen van de Belastingdienst.
  In 2014 is dat nog steeds mogelijk, zelf met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013, in sommige gevallen vanaf 1 april 2013.
  Meer informatie www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl
 14. [verwijderd] 3 maart 2016 03:22 0
  verdiep je in zaken of zeg gewoon niks...
  mijn prive verbruik is 6500 kw per jaar, ik kan op mijn dak niet de hoeveelheid zonnepanelen plaatsen om dit verbruik weg te kunnen strepen.
  zo, nu even de rekensom:
  14 panelen en de gehele installatie kost mij 5400 incl btw.
  bij de huidige nieuwe panelen haal ik 3200 kw per jaar op.
  ik bespaar zon 650 eu per jaar en de rendement die ik nu kan halen is dat ik over 6,6 jaar de panelen heb terugbetaald, de btw krijg ik binnen 1 jaar terug via de belasting.
  het enige nadeel is dat ik geen stroom terug kan leveren naar de energiemaatschappij.....omdat mijn dak niet groot genoeg is om meer panelen te plaatsen.
  die 6-9 cent per kw kan me dan ook gestolen worden, als je ziet hoe moeilijk iedereen doet, of de regeling nu afloopt in 2017 of 2020 maakt niet gek veel uit, bespaar alstublieft de nodige ellende om terug te leveren want dit is nederland op zijn best.
  In Belgie werkt het ff wat beter, mijn broer heeft daar ook zonnepanelen en levert flink wat terug, namelijk zon 450 eu per kwartaal en daar hadden ze een 50% subsidie op die panelen.
  Nederland op zijn best: eerst subsidie en daarna sluiten, eerst salderen en daarna sluiten.
  reken gewoon even zonder de staat of belastingparadijs wat je rendement is, panelen gaan zon 25 jaar mee ondanks de 10 jaar garantie ( en mochten ze eerder defect geraken dan zitten we alweer in een gehele nieuwe tijdperk met die panelen, meer opbrengst en waarschijnlijk kleiner), de omvormer zal in die 25 jaar zo'n 2x vervangen moeten worden maar ook die worden beter en goedkoper.
  Als je denkt rijk te kunnen worden dan moet je er niet aan beginnen, wil je minder betalen aan je energieleverancier dan moet iedereen dat gewoon doen.
  en dit geldt echt niet alleen voor mensen die al genoeg te besteden hebben, de gewone klootjesvolk zoals ik vind dit een zeer goede belegging aangezien de banken niks meer voor ons willen doen.
  en als de btw zodirect ook nog weg gaat vallen dan is het nog steeds zeer interessant om het te doen, dan doe je er maar een jaar langer over.
  Heb wel in de gaten dat gas ook gaat verdwijnen in onze nieuw gebouwde huizen, daar zit geen gasleiding meer in, dus nog meer op stroom, meer apparaten op stroom, wasmachines/droogtrommels/koelkasten allemaal via de app te bedienen nu al, je zal in de toekomst een grote schakelkast hebben die al deze apparaten moet gaan schakelen via app's of hoe het ook heten gaat.
  we gaan dus nog meer stroom consumeren maar apparaten gaan ook weer minder verbruiken (ledverlichting)....klasse AAA+++++.....enz enz.

  en Maffepeerke.....die 5372 eu die je lekker voor 20 jaar vast hebt gelegd..hoop ik niet dat de staat weer andere regels voor je hebben, of dat de zaak weer een luchtbel blijkt te zijn, ga jij dat geld maar lekker naar de bank brengen dan ga ik nog voor 25 jaar genieten van de energie die ik met mijn paneeltjes heb opgewekt en die 650 eu per jaar kan ik goed gebruiken voor de opleiding van mijn kinderen.
  (ik kan er een euro of wat langs zitten met mijn berekeningen, maar och, ik had 15 jaar geleden ook gerekend op vervroegd pensioen met een goed loon, maar dat hebben de verzekeringsmaatschappijen en bankwezens toch weer mooi verkloot voor mijn gezin) 6000 euro verdampt word er gezegd..........!!!

  zie ook www.zonnepanelen.net
 15. [verwijderd] 22 maart 2016 17:00 0
  Doordat de zonnepanelen steeds efficiënter worden en er meer van geproduceerd worden, zal de prijs van zonnepanelen de komende jaren alleen maar verder dalen. Zonne-energie wordt dus steeds goedkoper. Over een paar jaar is zonne-energie zelfs in 80 procent van de landen goedkoper dan gas of kolen, las ik hier: goedkoopgasenstroom.nl/8-goedkoop-gas... Geen verkeerde optie dus, ik denk dat ik ook maar eens ga kijken wat het precies kost om m'n dak vol te leggen met panelen.

15 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Zorgverzekering tussentijds wijzigen: kan dat?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Maar het loont sowieso om over te s... Lees verder ›