IEXGeld

Dossiers

Profiel

Succesvol beleggen begint met een plan

De rente is laag en veel consumenten wagen de stap naar de beurs. Helaas is dat niet altijd succesvol. Veel particuliere beleggers raken na een slecht jaar ontmoedigd en keren de beurs de rug toe. Dit is jammer en vooral onnodig.

Zorg voor een goed beleggingsplan en maak een succes van je avontuur op de beurs. Een beleggingsplan helpt om koers te houden als de beurs op en neer gaat. Hier vind je zeven tips voor een goed plan.

Lees ook: Beginnen met beleggen? Zo ga je onbezorgd van start.

1. Formuleer een concreet doel

Bedenk eerst waarom je überhaupt gaat beleggen. Doe je het voor aanvulling op je pensioen (over twintig jaar), of voor de studie van je kinderen (over bijvoorbeeld tien jaar)?

Een concreet doel legt het fundament voor de volgende bouwsteen van het beleggingsplan, namelijk de beleggingshorizon. Heb je geen concreet doel, denk dan in ieder geval na over de termijn dat je het geld kunt missen.

2. Bepaal de termijn

Bedenk op wat voor termijn je je doel wilt bereiken of hoe lang je je geld niet nodig hebt. Hoe langer de horizon, hoe groter de kans dat beleggen een succes wordt. Een termijn van tien à vijftien jaar is aan te raden.

De beleggingshorizon bepaalt ook voor een groot deel of je offensief of juist defensief kunt beleggen. Met een korte horizon (<5 jaar) adviseren professionele partijen al snel om defensief te beleggen. Met een lange horizon is er meer ruimte om offensiever (met meer risico) te beleggen.

3. Kies het juiste bedrag

Bepaal hoeveel geld je voor een langere termijn niet nodig hebt. Stel je hebt 100.000 euro ter beschikking. Welk gedeelte zou je hiervan een langere tijd (vijf, tien, vijftien jaar) kunnen missen? Als dat de helft is, dan is dat een goed bedrag om mee te beleggen. De rest houd je aan als buffer voor (on)voorziene uitgaven.

Lees ook: Vermogen opbouwen voor later: zo begin je goed

4. Bepaal je maximale verlies

Hoe hoger het rendement dat je wilt behalen, hoe hoger het risico dat je hiervoor moet accepteren. Ben je bereid om dit risico te accepteren, of neem je liever een defensieve houding? Dit is van grote invloed op het risicoprofiel. Als je zenuwachtig wordt bij een koersschommeling van 10%, kun je beter niet te veel in aandelen beleggen.

Om een inschatting te maken van wat je maximaal kunt verliezen in een slecht jaar kun je naar de rendementen van professionele vermogensbeheerders kijken in slechte jaren, zoals 2008. Tijdens de kredietcrisis waren verliezen van 20% tot 25% in een neutraal profiel (50% aandelen, 50% obligaties) geen uitzondering (zie grafiek). Kun je daarmee leven?


Klik op de afbeelding voor een grote versie.

5. Zorg voor een goede verdeling van het vermogen

Een veelgebruikte methode om het risico te beperken is om je geld te spreiden over verschillende beleggingscategorieën.

De meest gangbare categorieën zijn aandelen, obligaties, alternatieven (grondstoffen, hedgefunds, vastgoed, e.d.) en liquiditeiten. Hieronder zie je een voorbeeld van de verdeling van het vermogen in een neutraal profiel.

De verdeling van het vermogen over de bovenstaande categorieën (asset allocatie) is een van de belangrijkste sleutels om rendement en risico te managen. Uit academische literatuur blijkt dat ten minste 80% van het beleggingsrendement door de asset allocatie wordt bepaald.

Professionele beheerders hebben voor elk risicoprofiel een bijpassende asset allocatie. In de meeste gevallen bestaat een zeer defensief profiel voor 100% uit obligaties en een zeer offensief profiel voor 100% uit aandelen.

Hier lees je alles wat we eerder schreven over asset allocatie 

6. Kies je eigen beleggingsbeleid

Elke professionele partij heeft een beleggingsbeleid. Dus waarom jij niet? Wens je de markt zoveel mogelijk na te bootsen? Dan kies je een portefeuille met indextrackers. Wens je juist meer rendement te behalen dan de markt, of het risico te beperken? Dan past een actieve strategie beter.

Actief beleggen kun je in principe met alle beleggingsproducten. Bedenk wel goed hoe je wilt handelen in specifieke situaties. Verkoop je bijvoorbeeld beleggingen bij voldoende winst? Of stap je (deels) uit aandelen in een crisis? Leg je voornemens vast in je plan.

7. Houd koers

Houd je plan jaarlijks tegen het licht om te kijken of het nodig om je doelstellingen of beleggingen bij te stellen. Bijvoorbeeld wanneer het doel dichterbij komt of het even minder gaat op de beurs. Juist dat zijn de momenten om te toetsen of je nog op koers ligt om je doel te behalen, of dat het zaak is om bij te sturen.

Meer bijdragen van Bart Spronk vind je hier.


Bart Spronk is oprichter van vergelijkingssite beleggingsmatch, waar je zelf (online) vermogensbeheerders en brokers met elkaar kunt vergelijken.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›