IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vermogen opbouwen voor later: vijf tips voor een goede start

Een onbezorgde oude dag, een mooie wereldreis of een potje voor de studie van je kinderen. Welk financieel doel je ook hebt, je moet er vermogen voor opbouwen. Maar hoe pak je zoiets aan? Hieronder vind je vijf tips. Zo maak je een goede start om je doelen voor later te realiseren.

1. Bepaal de stip op de horizon

Vermogen opbouwen doe je voor een bepaald doel. Dat kan door te sparen, alleen levert dat momenteel weinig op. Beleggen is een goed alternatief om meer vermogen op te bouwen, zeker wanneer je het geld een lange tijd kunt missen.

Maar succesvol beleggen is niet per definitie eenvoudig. Je kunt de kans op succes vergroten door een concrete doelstelling te formuleren. Wat is je stip op de horizon, hoeveel geld moet je hiervoor inleggen en hoeveel rendement moet je behalen? Door een heldere (en haalbare!) doelstelling te formuleren, is het later beter te bepalen of je nog op koers ligt.

2. Kies een beleggingsmethode die bij jou past

Hoe wil je beleggen? Ga je zelf keuzes maken en beleggingsbeslissingen nemen, of schakel je liever een professionele adviseur of vermogensbeheerder in?

Kies een vorm die bij je past. Dat vergroot de kans dat je je doelen behaalt. Vind je het lastig om te bepalen wat de beste beleggingsvorm is? Doe dan deze eenvoudige test of lees dit artikel.

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

3. Je kunt klein beginnen

Vermogen opbouwen doe je met geld dat je niet direct nodig hebt en voor langere tijd kunt missen. Is er veel geld nodig om te kunnen starten? Nee. Het is mogelijk om met bijvoorbeeld met maar 50 euro te beginnen. Via een maandelijkse vaste inleg kun je ongemerkt vermogen opbouwen. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd.

Lees ook: Een alternatief voor automatisch sparen: periodiek beleggen

4. De tijd is je vriend

Vermogensopbouw kost tijd. Het bereiken van een doelstelling wordt waarschijnlijker naarmate de beleggingshorizon - ofwel de tijd dat het vermogen belegd is - langer is. De factor tijd draagt ook een steentje bij aan je vermogensopbouw door het effect van rente op rente. Een langere beleggingshorizon is vooral beter voor aandelenbeleggingen, blijkt uit onderzoek.

Lees ook: Tijd is geld, ook als het op beleggen aankomt

5. Bereken de scenario's

Er zijn verschillende tools waarmee je kunt uitrekenen hoeveel vermogen je over een bepaalde periode kunt opbouwen. Daarvoor is een aantal factoren bepalend: het startkapitaal, je maandelijkse inleg, het rendement en de looptijd. Aan de hand daarvan kun je hier uitrekenen hoe groot het vermogen is dat je aan het eind van die periode hebt opgebouwd. Een rekenvoorbeeld:


Misschien heb je juist een specifiek streefkapitaal voor ogen. Aan de hand van je inleg en de looptijd kun je hier uitrekenen hoe groot het rendement moet zijn om je doelstelling te halen.

Lees ook: Beleggen voor later? Bepaal je doelbedrag en horizon.

Op zoek naar de beste oplossing

Met een concreet plan en de keuze hoe je gaat beleggen, kun je op zoek naar een geschikte partij om bij te beleggen.

Wil je zelf beleggen en dat periodiek doen? Hier kun je alle geschikte brokers en beleggingsrekeningen vergelijken. Als je denkt dat je zelf onvoldoende in staat bent om vermogen op te bouwen en te beheren, dan kun je ook overwegen om het uit te besteden.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›