IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom je een aandeel wel of juist niet moet verkopen

Beleggers zijn vaak veel tijd kwijt aan het bepalen van het beste koopmoment voor aandelen. Er wordt echter weinig nagedacht over wanneer nou het juiste moment is om te verkopen.

Het kan kostbaar zijn om bepaalde aandelen te lang vast te houden of juist te snel te verkopen. The Motley Fool geeft drie tips over wanneer je een aandeel moet verkopen of juist moet vasthouden.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

1. Niet alleen verkopen omdat de prijs is gestegen

Veel beleggers presteren zelf slechter dan de grote indexen, zoals de AEX-index. Een reden daarvoor is dat beleggers op de verkeerde momenten kopen en verkopen.

Neem bijvoorbeeld het aandeel van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Dat aandeel dipte aan het begin van het jaar, waarna het een mooie stijging doormaakte en eind augustus opnieuw daalde. Als je na de dip had gekocht en voor de nieuwe daling had verkocht, had je een mooi rendement gemaakt.

Maar, dan had je ook kosten gemaakt om te verkopen en kosten eten aan je rendement. Het advies is daarom om gewoon te blijven zitten. Johnson & Johnson betaalt namelijk ook plukjes winst (dividend) uit aan aandeelhouders. 

Uit statistieken blijkt dat je aandelen beter vast kunt houden als de winst van het bedrijf blijft groeien. Kopen en vasthouden is de veiligste en meest effectieve strategie voor 'normale' beleggers.

Lees ook: Vier belangrijke beleggingslessen

2. Verkoop niet alleen omdat het aandeel daalt

Als je een grafiek erbij pakt van de meest succesvolle aandelen uit de geschiedenis, dan gebeurt bij al deze aandelen op een gegeven moment hetzelfde: de prijs van het aandeel daalt fors. Zelfs beurslievelingen zoals Amazon.com, Starbucks en Microsoft hebben hun aandelen wel eens meer dan 50% zien dalen.

Veel beleggers hebben op dat moment waarschijnlijk hun aandelen verkocht. Toen leek het misschien slim om de aandelen te verkopen, maar uiteindelijk gingen ze daarna een aantal keer over de kop. Dus achteraf was het niet slim om te verkopen.

Het advies is dus: verkoop je aandelen niet alleen omdat ze dalen. Het is slimmer om te kijken hoe het bedrijf het zelf doet. In plaats van dat je aandelenbewegingen op korte termijn volgt. 

Dus als een bedrijf mooie winsten blijft boeken en bijvoorbeeld steeds meer producten verkoopt, dan zou je het aandeel moeten vasthouden, ondanks dat het misschien even wat tegenwind heeft.

Check ook: Deze fouten worden vaak door beleggers gemaakt

3. Verkoop als je het vertrouwen kwijt bent

Veel beleggers houden aandelen in hun bezit die ze eigenlijk zouden moeten verkopen. Omdat ze geld hebben verloren en ze wachten tot het aandeel weer herstelt, zodat ze hun geld terug krijgen. Dat klinkt redelijk, maar dat is het niet.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Home Surgery Kits. Misschien geloofde je in de toekomst van het aandeel en dacht je dat het ondergewaardeerd was. Maar het aandeel daalde fors, nadat veel consumenten gingen klagen over het product. Veel aandeelhouders waren het vertrouwen kwijt in het bedrijf.

The Motley Fool noemt een voorbeeld. Stel dat je 5000 euro uitgaf voor 100 aandelen toen het nog op 50 euro stond. Nu sta je 3000 euro in de min, omdat het aandeel op 20 euro staat. Je kunt blijven wachten en hopen dat het aandeel weer stijgt naar 25 of zelfs 50 euro, zodat je in ieder geval een deel van je verliezen kunt goedmaken. Maar je bent meer koppig dan redelijk.

Verkoop in zo'n geval gewoon en onthoud dat er duizenden bedrijven zijn om in te investeren waarvan er veel sterk, groeiend en ondergewaardeerd zijn. Verkoop je slechte aandelen en vind bedrijven waarvan je zeker bent dat ze de komende jaren zullen blijven groeien. Dan heb je een veel betere kans om die 3000 euro weer terug te verdienen. 

Lees ook: Zeven dingen die je moet weten voordat je een ETF koopt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›