IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze fouten worden vaak door beleggers gemaakt

Je hoeft fouten niet altijd zelf gemaakt te hebben om ervan te kunnen leren. Ook andermans fouten vormen een wijze les. Check onderstaande onhandigheden die beleggers vaak uithalen, knoop ze in je oren en voorkom dat je je er zelf ook 'schuldig' aan maakt.

Lees ook: Drie fouten die beleggers vaak maken

1. Onvoldoende focus hebben

Er zijn wereldwijd miljoenen beleggingsproducten te koop. Denk - naast aandelen - maar eens aan indextrackers en beleggingsfondsen. Dan hebben we het nog nie gehad over turbo's (sprinters en speeders), certificaten en opties.

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, moet je je beleggingsuniversum beperken.

Leg voor jezelf vast welke indices of producten je gaat volgen en misschien kopen. Je mist zo misschien kansen in producten die je niet intensief volgt, maar je maakt ook minder fouten door onoplettendheid. Kortom: laat je niet gek maken.

2. Te vroeg je winst nemen

Een bekend beursgezegde luidt: er is nog nooit iemand arm geworden van winst nemen. Klopt, maar er is wel heel veel winst misgelopen door te snel winst nemen. Te snel verkopen - om de winst maar veilig te stellen - is één van de meest gemaakte fouten van beleggers.

Wat is dan wel het juiste moment om een papieren winst om te zetten in keiharde euro's? Het beste is om vooraf met jezelf een boven- en een ondergrens af te spreken. Dus dat als een aandeel of beleggingsfonds boven of onder een bepaalde koers staat, je in ieder geval een deel van die positie verkoopt. Waar je die grenzen stelt hangt af van je eigen beleggingshorizon.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

3. Angst om je verlies te nemen

Nog een beleggersspreuk: cut your losses and let your profits run. Dat wil zeggen dat je verlies moet durven nemen als je ideeën niet uitkomen. Vraag je dus steeds af hoeveel geld je maximaal wilt verliezen en neem verlies als je op dit bedrag zit. Een heel moeilijke, want je eigen ongelijk toegeven is een van de lastigste onderdelen van het beleggingsproces. Stap over je trots heen en verkoop als je stoploss-niveau is bereikt.

4. Te veel emoties hebben

Volg je bij het beleggen te veel je gevoel, dan kan dat een bedreiging zijn voor je rendement.

Waarom zijn vrouwen, die over het algemeen meer op gevoel beleggen, dan doorgaans toch betere beleggers dan mannen? Dat komt doordat mannen in de regel meer risico nemen bij beleggen, net als in het verkeer.

Probeer dus te beleggen met klinische precisie: volgens plan en zonder teveel afgeleid te worden door je gevoel. Een manier om je emoties onder controle te krijgen, is je beleggingsbeleid op papier te zetten.

5. Alleen vooruitkijken

Zeker, beleggen is vooruitkijken, maar om te weten of je beleggingsstrategie werkt, moet je af en toe terugkijken op je transacties en die analyseren. Zo voorkom je dat je steeds dezelfde fout maakt.

Lees ook: Om te voorkomen: veelgemaakte beleggersfouten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›